Refan-728×90-July-2019

Великденски козунак със стафиди и канела

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 кг брашно 
5 яйца /1 жълтък за намазване/ 
200-220 г захар 
250 мл прясно мляко 
80 г краве масло 
80 г олио 
1/2 капсула лим. есенция 
1 ванилия или 1 с.л. течна ванилия 
2-3 щ. сол 
1 пак. суха мая или 1 кубче прясна мая 
за плънката: 
накиснати стафиди в прясно мляко и малко канела

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Първо активирам маята с 1 с.л. захар и 6 до 8 с.л. топла вода и 1 с.л. брашно. Размесвам ги добре. Оставям така да шупне 15 мин. Всички продукти и кухнята трябва да са топли. Пресявам брашното 2 или 3 пъти в купа. Правя кладенче в брашното и там започвам с течните съставки. Може да се смесят предварително и тогава да се добавят към брашното. В купичка разбъркам яйцата със захарта, като оставям един жълтък за намазване и малко от захарта за поръсване. Солта е щипка, до две и се слага в брашното, леко се смесва с лъжицата. Към яйцата в купичката прибавям и захарта и отново ги бъркам за се стопи захарта. Към тях добавям и ароматите, ванилия, лимоновата кора и сока на един лимон, ванилията, на прах или супена лъжица течна, олиото леко затоплено и 1/2 от кравето масло. Всичко това изсипваме в купата с брашното. Добавям и вече активираната мая към всички тези продукти в купата. Започвам да бъркам до смесване на всички съставки с брашното, до лепкаво тесто. Добре смесени, изсипваме тестото на плота да го доомесим още малко. Може да се удари десетина пъти в плота. Тестото втасва два пъти, месим хубаво на плота до меко, еластично тесто. Периодично си топя ръцете в мазнина и меся, като вкарвам мазнината в тестото. Поема се почти цялото масло, докато се замесва. Тестото трябва да се връща, като се издърпва. Слага се обратно в купата, за да втаса. Покриваме с прозрачен филм, за да не съхне. Най- добре е да е във студена фурна 2 часа. Надува се и почти изпълва купата.Тестото трябва да е пухкаво и пак мажем ръцете си с мазнина и месим, като сгъваме на три фитила. Така се меси около десет пъти. Разделяме на три части тестото. Доомесваме още малко с останалото масло.

Разделяме тестото на три части за класичка плетка на козунак. Оформяме всяка част на дебел фитил с дължина около 60 см. Сложени на плота фитилите се разточват с точилката, сплескват се. Върху всеки се поставя и от плънката и леко се застъпват върху плънката фитилите, затварят плънката вътре. Сплитаме фитилите на плитка. Връщам оплетения козунак обратно в тавата за второто втасване за около 35-40 минути. Разреждам жълтъка с малко олио и добре ги размесвам. С четка мажа козунака, поръсвам с кристална захар и филирани бадеми. Може да сложим локум, стафиди, накиснати с коняк. Печем на 160 в предварително загрята фурна на най-ниско ниво на фурната 35-40 минути. Препоръчваме плънка със стафиди, накиснати в малко прясно мляко, смесени с канела.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *