HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Великобритания посече българите, ограничава свободния ни достъп до Острова

Британският премиер Тереза Мей изглежда се готви да отнеме на гражданите на Европейския съюз правото на свободно движение, когато задейства член 50 от Лисабонския договор идния месец, информира вестник “Индипендънт”, цитиран от БНР. Изданието се позовава на правителствен източник, който е заявил, че ако министър-председателят не направи това, половин Румъния и България може да дойдат във Великобритания преди Брекзита.

Вестник „Дейли телеграф“, позовавайки се на правителствен източник, твърди, че гражданите на ЕС ще станат обект на нови имиграционни ограничения, които могат да включват нова визова схема и ограничен достъп до социални помощи. В публичното пространство дори се споменава конкретно датата 15 март като начало на новата политика, предвид на очакванията, че до тогава парламентът ще одобри проектозакона за Брекзит. Цитираният от „Дейли телеграф“ източник е заявил, че се очаква Европейската комисия да се опита да принуди Лондон да защитава правата на всеки, който пристигне преди Великобритания да напусне ЕС, а това може да доведе до пристигането на половината от Румъния и България на Острова, ако се чака толкова дълго.

Други вестници, които подхващаха същата тема, пишат, че се очаква Тереза Мей да спази обещанието си да гарантира правата на европейските граждани, дошли преди задействането на член 50, стига британските граждани в ЕС да получат същите гаранции. Твърди се, че Великобритания вече е постигнала принципно споразумение с повечето страни-членки, но някои от тях, сред които Германия, са отказали за обсъждат въпроса преди задействането на процедурата за Брекзит. Министърът на вътрешните работи Амбър Ръд заяви, че след напускането на Великобритания свободното движение на хора вече няма да бъде под формата, позната досега.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *