Великобритания промени драстично подхода си към борбата с коронавируса

В последните три дни Великобритания промени драстично подхода си към борбата с коронавируса. Какво става в страната се следи внимателно от всички, защото първоначално подходът беше радикален спрямо останалия свят – никакви ограничания, за да се разболеят максимално много хора и така да се изгради колективен имунитет.

Британците продължиха да ходят на работа. Нямаше предписание за затварянето на търговските обекти или освобождаването на служители. Медицинските инспектори казаха, че има 4 етапа на развитие на кризата – задържане, отлагане, изследване и успокояване. “Няма нужда да идентифицираме всеки отделен случай. Свърши и фазата на масовото тестване”, каза Крис Уити, главен медицински съветник на Великобритания.

Тонът беше приповдигнат и от Борис Джонсън. Премиерът показа на британците как да си мият ръцете и заяви, че е наясно че ще има труден период. Но страната нямало да прави годишен бюджет съобразен с коронавируса. “Не забравяйте, че пред Великобритания има страхотни възможности. Икономическият ръст е нисък на много места по света. Значи има потенциал нашата страна да направи инвестиции, които да работят в наша полза дълги години”, каза британският премиер, цитиран от Нова тв.

Още миналата седмица във Великобритания имаше въпроси дали това е правилната тактика. Пред Даунинг стрийт 10 имаше дори протест. Събраха се хора, облечени в защитни облекла, които настояваха, че правителството подценява заплахата.

Какво е накарало официален Лондон да смени стратегията? Според публикации в Си Ен Ен и други западни медии – този доклад на водещи учени, поръчан от един от престижните колежи във Великобритания. Докладът е от 16-ти март, изготвен от над 30 медици от цял свят. Заключението им е шокиращо – ако Великобритания не направи нищо за борба с коронавируса, ще умрат 250 хиляди британци. За Съединените щати прогнозата е между 1 милион и 100 хиляди и 1 милион и 200 хиляди смъртни случаи. “Значително ще разширим тестването за болестта, докато достигнем 25 хиляди теста на ден. Ще разгърнем масирана информационна кампания ,за да могат хората да получат всичката информация, от която се нуждаят“, коментира Борис Джонсън.

Така на 18 март тойобяви че днес, 20-ти март ще затворят училищата. 9 милиона деца ще си останат вкъщи. Спряха да работят музеи и магазини. Затворени са и много метростанции. Кралицата напусна столицата и отиде в Уиндзор. 65 хиляди пенсионирани лекари и медицински сестри бяха помолени да се върнат на работа, за да помогнат за борбата с кризата.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *