Велчев и Караянчева представят днес евродепутата А. Новаков на партийните структури в Пиринско като новия водач на ГЕРБ, посрещат го с недоверие и тихо брожение

Днес в Благоевград пристигат членове на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, за да представят пред актива на партията на областно събрание назначените преди дни областен координатор на партията Андрей Новаков, който е евродепутат втори мандат, и благоевградския общински председател Росица Димитрова. И двамата бяха назначени от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, въпреки че според партийния устав длъжностите им са изборни.

Очаква се от Изпълнителната комисия в Благоевград да пристигнат ексдепутатът Красимир Велчев, който е организационен секретар на ГЕРБ, председателят на НС Цвета Караянчева и бившият народен представител и областен координатор на Русе Пламен Нунев. С тях ще пристигне и бившият областен председател на ГЕРБ Даниела Савеклиева, която също е с ново назначение – административен секретар на областното ръководство.

До снощи Бойко Борисов не бе потвърдил пристигането си в Благоевград и най-вероятно Новаков и Димитрова ще бъдат представени без него пред останалите представители на общинските партийни структури.

Сред тях от дни обаче зрее недоволство срещу назначението на А. Новаков за областен координатор на ГЕРБ. Причината не е толкова от факта, че той не е от региона, а от Пазарджик, колкото от местоработата му, която ще го държи в Брюксел през седмицата и на практика той трябва да съсредоточи обиколките си из Благоевградска област през почивните дни, които обаче не са особено удобни за партийни срещи.

Самият Новаков в деня на назначението му за областен координатор на ГЕРБ в стегнат пост на страницата си във Фейсбук си призна, че е в родината си само през уикендите. „От 5 години служа на народа си като евродепутат в Белгия, а в последните две от тях съм и родител в България. Това са близо 260 седмици без нито един уикенд извън родината. Повече от 500 полета, повече от 849 000 прелетени километри между София и Брюксел. Повече от три месеца в самолет.

За мен днешното решение на Политическа партия ГЕРБ да бъда областен координатор на ПП ГЕРБ – Благоевград означава три неща:

1. Оценка за усилията досега;

2. Отговорна задача занапред;

3. И доверие, което на всяка цена трябва да оправдая“, написа младият евродепутат.

После благодари на Бойко Борисов за това, че разчита на него, и с опита, натрупан като пиар на екскмета на Благоевград Атанас Камбитов, направи елегантно лирично отклонение със семейна насоченост: „И понеже точно вчера беше Денят на християнското семейство, се надявам, че ако се справя с тази отговорност, ще заслужа някой ден Ема да не ме вини, че е слушала приказките си за лека нощ по телефона“.

Сред председателите на общински структури, които са на мнение, че в регионален аспект партия ГЕРБ не само няма да спечели с Новаков, но и ще загуби, е лидерката на управляващата партия в Якоруда Ваня Гатдерова. „Не само мисля, но и съм категорична, че областният трябва да си е тук. Иначе за решаване на важни неща може би трябва да имаме конферентна връзка, а може пък нас да ни завеждат със самолет на областно в Брюксел? Не разбирам какво се случва. Но не е това, което според мен ще промени нещата към по-добро“, коментира пред „Струма“ Гатдерова.

На същото мнение са и лидерите на ГЕРБ в Белица – Иван Стойчев, на Хаджидимово – Кирил Пасков, на Струмяни – Кирил Укев, Мария Копанарова от Разлог и др. Тяхното искане ще е Новаков да остане на този пост като временен областен координатор, докато Изпълнителната комисия на ГЕРБ, която съгласно чл. 25 от устава на ГЕРБ еднолично определя кой ще е областен координатор, не се спре на човек от региона.

Доводите им срещу Новаков са изцяло уставни – освен че представлява партията на областно ниво и ръководи дейността на областното събрание, координаторът има и далеч по-трудоемки задачи – като поддръжка на регистъра на членовете в областта, организиране и ръководене изпълнението на решенията на областното събрание и националните партийни органи, координиране и подпомагане дейността на 14-те общински организации, изпълняване и на всякакви други функции, възложени му от Изпълнителната комисия, и т.н., а за повечето от тях е наложително да е в България.

„Ще пристигна утре /б.р. днес/ в Благоевград, ще изслушам внимателно всички и на място ще преценя какво ще им отговоря“, лаконичен беше пред „Струма“ А. Новаков.

Напрежението в общинските структури на ГЕРБ с избора му обаче има и втори план и той е свързан с бившия областен координатор на партията и ексгубернатор Костадин Хаджигаев. Едва ли е случайно, че повечето от общинските председатели са в близки приятелски отношения с него и ги запазиха дори и през последните 2 г., когато Хаджигаев се оттегли от политиката и се посвети само на бизнеса си – строеж на кооперации в София. Политическото му изгнание обаче приключи неочаквано на първата сесия на ОбС в Благоевград, когато той се появи в публиката, в почивките обиколи залата и се разцелува с половината от старите общински съветници. Веднага след появата му в зала „22 септември“ в града плъзнаха слухове, че Хаджигаев се кани отново да се върне в политиката.

Не е тайна, че той влезе в ГЕРБ заради Бойко Борисов, с когото бяха близки приятели покрай бившата съпруга на премиера Цветелина Бориславова, а се раздели с партията заради Цветан Цветанов, който през 2011 г. му извъртя номера и вместо да утвърди за кмет на Благоевград тогавашния си областен координатор и председател на ОбС К. Хаджигаев, който получи 496 номинационни гласа от съпартийците си за поста, той наложи депутата Ат. Камбитов, подкрепен на номинационното събрание само от 120 членове. Хаджигаев бе компенсиран с поста на областен управител, 2 г. по-късно обаче бе отстранен от него и, обиден, той напусна ГЕРБ и стана съучредител на опозиционната партия БАСТА. В новата партия остана за кратко, но през цялото време не спря да поддържа контакти с Бойко Борисов. През последните години Хаджигаев се отказа да атакува политиката на ГЕРБ в Благоевград заради родството си с екскмета Ат. Камбитов – по линия на децата си двамата станаха сватове, но появата му на първата сесия на ОбС в Благоевград бе сигурен знак, че Хаджигаев планира нов политически етап в кариерата си.

Помолен да коментира слуховете, че се кани да стане отново член на ГЕРБ и да оглави областната структура на партията, Хаджигаев заяви откровено: „Обетът ми да не се занимавам с политика в Благоевград заради децата и факта, че снахата е дъщеря на бившия кмет, свърши. Ако Бойко /б.р. Б. Борисов/ ми се обади, бих могъл да се върна в ГЕРБ, но не и като областен лидер на партията. Преценил съм, че имам още 1-2 години, в които мога да се занимавам активно с политика, да помогна за укрепване на структурите, но за целта не е необходимо да ги оглавя отново. Познавам нещата в партията отвътре, все пак бях член на Изпълнителната комисия, и мога да съм много полезен“.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

  1. Знайко

    И ГЕРБ в Благоевград върви по пътя на ЮЗУ-то с избора на ПИФ-овски подмазвач за шеф подобно на псевдо-“професора” пенсионер, самоназначил се за “ректор”!

    Отговор
  2. до бойко

    еи това,се казва наглост.герб,правите грешка след грешка.затъвате.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *