HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Версиите за пожара в Пирин! Огънят тръгнал в дере на с. Мeчкул, местни хора чули 3 пъти гърмежи, кравар сред първоначалните заподозрени

Разследващите работят по няколко версии за пожара, който бушува пето денонощие в Пирин. Изяснено е, че огънят е тръгнал миналия четвъртък от дере в землището на село Мeчкул, община Симитли. Местни хора са разказали, че са чули 3 пъти гърмежи, наподобяващи взрив. По това време мълния не е имало, предположението, че са стреляли ловци, също отпада, тъй като ловът е разрешен само през почивните дни. Дори и да се допусне вероятността за бракониери, стрелбата с пушка не може да причини пожар, считат разследващите.

Другата хипотеза, че искрата е пламнала от статичното напрежение на стълбовете на далекопровода, които са в района, също е малко вероятна, тъй като са доста нависоко.

Най- реалистичната версия е, че огънят е пламнал в резултат на човешка небрежност. Възможно е да е бил предизвикан от незагасена цигара, тъй като тревата е суха като барут. Сред първоначалните заподозрени бил кравар, който имал стада в района, но безспорни доказателства срещу него няма.

Хипотезата за някаква връзка между пожара и предстоящото изграждане на АМ „Струма“ в района на Кресна е напълно несъстоятелна, счита шефът на Районна прокуратура – Благоевград Борислав Ковачки. Той също беше на мястото на пожара, тъй като разследването се провежда под негов надзор. От вчера обаче случаят е поет от Окръжна прокуратура, тъй като щетите от невижданата по мащабите си огнена стихия са огромни. Унищожени са близо 17 000 дка горска площ, а жителите на няколко села са евакуирани. По изчисленията на директора на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов за възстановяването на района са нужни поне 50 години, което ще струва на държавата около 15 милиона лева.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *