Ветеранът от Втората световна война Ст. Ангелов-Чиме нареди „музей“ на спомените в родната си къща в Дупница

Старшината от Българската армия и ветеран от Втората световна война Стоимен Ангелов-Чиме от Дупница подреди „музей“ в родната си къща, който отразява в снимки и документи военната му кариера. Той е служил в бившата 7-ма Рилска дивизия с командващ ген. Георги Тодоров.

В разговор с Бай Чиме, както го наричат всички приятели, той сподели: „Роден съм на 05.02.1927 г. в Дупница. Родът на баща ми е от село Сърбино, Брежани, община Симитли, а на майка ми – от Стари дол, Дупнишко. Постъпих в армията през 1941 г. в 22-ри пехотен полк в град Станке Димитров, бях и в Духовия оркестър.

През май 1944 г. бях на фронта, с 22-ри Тракийски полк заминах за Гърция в село Бадома, Дедеагач. Там изкарах едноседмичен курс, воден от лекари, да помагаме на болните и ранените. Снабдявахме с хляб и продукти войниците. След демобилизацията на армията служих като сержант в 7-ми противотанков дивизион, командир ни беше подп. Стоичко Цонев.

През 1957 г. ме назначиха за завеждащ вещевите складове на 7-ма Рилска дивизия и там бях до 1978 г., 34 години. В стаята съм сложил и табло със спомени на офицери и подофицери, служили в 7-ма Рилска дивизия. Също така имам и 20 медала, сред които медал за боева заслуга, съветски медал за участие във Втората световна война и много други.

Щастлив баща съм на двама синове полковници, прекрасни снахи и внуци, които ми помагат“, разказа за вестник „Струма“ старшина Стоимен Ангелов-Чиме.

НИКОЛАЯ ИВАНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *