Ветеран от Втората световна с готов евтин план как да се оправи откритият кооперативен пазар в Благоевград

С рационални, добре обмислени и неособено скъпи за изпълнение предложения за открития кооперативен пазар на Благоевград най-възрастният часовникар в областния център Димитър Йорданов Портарски вчера се появи в кабинета на председателя на Общинския съвет Андон Тодоров. За да придаде още по-голяма тежест на събраните в „Сигнал с предложение“ детайли как пазарът може да стане хем по-хубав, хем по-удобен за търговците и клиентите, дядо Димитър е прибавил към адреса и телефона си още и най-забележителния момент от живота си – „ветеран-доброволец 17-годишен от Втората световна война“.

Идеите на ветерана действително заслужават внимание. Той предлага пешеходната пътека край реката да се запълни с пръст и да вдигне нивото си до това на пазара, като бъде оградена с парапет към реката. Цялата площ заедно с така полученото разширение да бъде покрита с плочки и с общ стабилен покрив, защото сегашният е доста тесен и при валеж от него се излива вода върху крайните маси и във вратовете на купувачите.

„Да се поставят нови маси на по-голямо разстояние, защото става голяма блъсканица на хората, които пазаруват, като се има предвид, че повечето пенсионери са инвалиди“, продължава с анализа си в посока как да стане удобно за клиентите дядо Димитър. Като финални щрихи той е предложил още чешма на подходящо място и масивна тоалетна, не химическа.

„Така пазарът ще добие красив вид, тъй като там се предвижда и изграждане на църква. По този начин ще се избегне бабичките да не се търкалят по тротоара и да продават продукцията си на найлон. Жалка картинка и грозна гледка. Да се разшири и входът към самия пазар, а ако се покрие цялата площ на моста и той стане на едно ниво с тротоарите, тази площ също може да се ползва за някакъв вид продукция“, категоричен е ветеранът.

За да може новият открит кооперативен пазар да придобие наистина завършен вид, Портарски не се е сдържал и е предложил още пешеходни пътеки в началото на моста „защото сега не се знае шофьорите или пешеходците са с предимство“, както и да се подменят пейките пред магазин „Билла” и да се покрият с лек навес, защото те се ползват изключително от инвалиди и пенсионери и много често хората сядат там да си починат.

Към предложенията си за пазара часовникарят е направил и няколко искания от името на живеещите на ул. „Ташко Малев“ в Благоевград, където е и неговата къща. Те предимно са свързани с водата, която редовно наводнява мазетата на къщите и приземните етажи. Това може да се коригира с подмяна на старите водопроводна и канализационна мрежи, на изкъртените и ниски тротоарни плочки и бордюрите, през които стичащата се от ромската махала вода без проблем прелива, както и като се постави решетка в ниския край на улицата, за да се събира в нея дъждовната вода. Последното му искане е да се постави знак за еднопосочно движение на улицата, която е много тясна, с паркирани от двете страни коли и по тази причина – невъзможна за преминаване.


Дядо Димитър се появи при председателя на ОбС А. Тодоров с детайлно обмислен план за пазара и за ул. „Т. Малев“, където живее

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *