Ветеран събра за 100-годишнината си стари бойни другари и роднини в дупнишкото с. Червен брег

Ветеранът от Втората световна война Иван Димкин от село Червен брег, община Дупница, празнува 100-годишния си юбилей преди дни. Той събра бойни другари, роднини и приятели. Скъпи гости на събитието бяха председателят на управителния съвет на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните – Кюстендил Тодор Гогов, заместник-председателят Димитър Панайотов, председателят на Общинския съвет на Съюза на ветераните от войните – Кюстендил Кирил Йовев и секретарят Румен Солункин, които приятно изненадаха рожденика Иван Димкин с поздравителни адреси, грамоти, почетен плакет, книга, медал и 100 лева. Гости от община Дупница бяха председателят на Съюза на ветераните от войните -Дупница о.з. полк. Цанко Стойков, председателката на БАС

Маргарита Иванова, ветераните Здравка Христова, Стоимен Ангелов-Чиме, дългогодишните учителки Цветанка Анастасова, Йорданка Чочова, Иванка Димитрова…Те подариха и разкошна еклерова торта на рожденика. На богата трапеза със специалитети, приготвени с голяма любов и майсторлък от снахата на рожденика – Даринка Христова, и внука Цветелин, гостите и домакините си побъбриха за доброто старо време.

„Моят свекър Иван Димкин е роден на 20.10.1819 г. в село Червен брег, община Дупница. Израснал е в много трудолюбиво семейство с три сестри, като той е бил най-малкото дете. Когато е бил на 3 годинки, е починала майка му и за него са се грижили сестрите му и баща му. Бил е много добър ученик, обичал е много математиката и литературата. Даже до миналата година рецитираше стихотворението „Хаджи Димитър“. Баща му и неговият учител са го карали да учи за учител, но той е искал да научи занаят. Първо е работил като дърводелец, а след това е участник във Втората световна война, бил е ранен в крака. След войната е работил като строител, а след това в завод“ Родопа“ – гр. Станке Димитров /Дупница/ като поддръжка. Моят свекър обича да хапва пържени яйца със сланина. Рецептата му за дълъг живот е доброта и трудолюбие“, сподели за „Струма“ снахата на Иван Димкин Даринка Христова.

„Имам прекрасна снаха, която се грижи за мен като родна дъщеря. А внуците са много добри и умни момчета“, похвали се  пред своите гости рожденикът Иван Димкин. Цялата компания взе решение на 101-ия рожден ден на ветерана пак целият състав да се срещнат в дома му и да хапнат печено прасенце. Събитието завърши с обща снимка за спомен.

НИКОЛАЯ ИВАНОВА


Обща снимка на гостите

Рожденикът Иван Димкин /на стола/ със снаха си Даринка, председателя на Съюза на ветераните от войните в гр. Дупница о.з. полк. Цанко Стойков, внука Цветелин, ветераните Стоимен Ангелов-Чиме, Здравка Христова и председателя на областния съвет на Съюза на ветераните от войните – Кюстендил Тодор Гогов /отдясно наляво/

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *