Ветеринарят д-р Първан Дангов: Конско месо заменя скъпото свинско в каймата

“Покачването на цената на свинското месо, което в някои магазини достигна до 12.00 лв. за кг, доведе до масово клане на коне. От месото им се правят суджуци, които са по-евтини от тези, предлагани в магазинната мрежа. Времето е студено и е идеално за сушенето им. Преди две години спряха  субсидиите за пасища на конефермерите и ги колят масово, оставят по-малки стада”, каза пред struma.bg ветеринарят д-р Първан Дангов.

От години е обществена тайна, че в кв. “Ценеви” в Дупница има нерегламентирана кланица. Търговци от ромски произход обикалят селата и изкупуват телета и крави на безценица, колят ги и разпродават месото от животните на място само на познати лица.

Проверка установи, че 1 кг пресен суджук от конска кайма се продава за по 10 лв. за кг. От 1 кг кайма се правят 3-4 суджука. Една подкова суджук излиза 2,50-3,00 лв. за бройка. Не се знае обаче дали закланите животни са здрави и дали месото е изследвано в Агенцията по храните. Продажбата на месото се извършва на черно.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Сократ

    Моля, поправете си заглавието. Ужасна правописна грешка. След поправката може да ми изтриете коментара.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *