HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Вече без такси роуминг, колко ще ни струва

Отпадат таксите за роуминг. От днес във всички страни от Европейския съюз, както и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, ще говорим, изпращаме SMS-и и сърфираме в интернет много по-евтино.

Минута разговор на територията ще ни струва не повече от 3 евроцента.

SMS-ът не може да е по-скъп от 1 евроцент, а за да сваляме музика, сърфираме в интернет или изпращаме снимки от плажа, например, ще плащаме до 7,70 евро за всеки гигабайт.

Обажданията и SMS-ите ще се таксуват според тарифния ни план у нас. По-различни са правилата при безплатния интернет. Количеството мегабайти зад граница ще е с пъти по-малко от това у нас.

Колко точно ще се определя от специална формула. При нея цената на абонаментния ни план без ДДС умножаваме по две и разделяме на максималната цена за роуминг на евро – това е 7.7 евро или малко над 15 лева.

При стандартна такса от 25 лева получаваме 2.7 гигабайта интернет. И за да сравним – при този план, ако сърфираме в интернет у нас, гигабайтите ще са минимум два пъти повече – между 5 и 8.

Ако се установите дългосрочно или за постоянно в друга държава в ЕС, не може да ползвате роуминг с абонамента на оператора си в България. Ще трябва да направите абонамент в новата държава, в която се установявате.

Потребителите закупили карти в държавата, в която живеят нямат право да закупуват карти от други страни. Нямат право да използват един и същи абонаментен план само за роуминг или да купуват няколко последователни карти и да ги използват само в роуминг.

Ако четири последователни месеца потреблението в други държави от ЕС е по-голямо и присъствате повече там, отколкото у дома, Вашият мобилен оператор може да Ви изпрати предупреждение, че ако в рамките на 14 дни не промените поведението си, ще започне да ви начислява надценки за потреблението. Те се начисляват след датата на предупреждението. Надценките  след достигане на лимитите са следните: 0,032 евро (без ДДС) за една минута изходящ разговор; 0,01 евро (без ДДС) за едно SMS-съобщение; 7,7 евро (без ДДС) за един GB данни.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *