Видове застраховки по кредити

Чували ли сте за кредитна застраховка? Това е вид гаранция за фирмите, предлагащи бързи кредити, като Microcredit, че те ще получат обратно сумата, която са отпуснали, дори и клиентите им да не могат да извършват плащанията си. Почти всички кредитни компании предлагат на клиентите си възможността за сключване на такъв тип защита. Какво обаче представляват тези застраховки и какви видове съществуват. Нека да видим.

За какво служат застраховките?

Кредитната застраховка е малко по-различна от застраховката живот и автомобилната застраховка. Тя е допълнителна услуга, предлагана от фирмата, която ви предлага заем. Възможно е да ви бъде предложена при кандидатстване или на по-късен етап. Сумата, която покрива една застраховка може да бъде най-разнообразна. Зависи от застрахователната компания, която често е абсолютно различна от кредитната компания, както и от размера на вноската за застраховка (застрахователната премия). Тук сигурно се досещате, че колкото по-голям е един заем, толкова по-скъпа е премията. Кредитните фирми след като веднъж са получили съгласието ви за тази застраховка, я добавят към месечните ви вноски по кредита, а не я плащате отделно. Най-вероятно когато е добавена към месечните вноски, дори не знаете, че я плащате. Възможно е и застраховката да се плати наведнъж, като се начисли дадената сума. Попадайки в ситуация, в която не можете да покривате вноските по кредита си, застраховката ще се изплати на компанията кредитор. Такива ситуации може да са инвалидност, трудова неработоспособност, смърт или пък някакъв вид повреда на заложено имущество.

Видове кредитни застраховки

Представете си ситуация, в която ви трябва заем, но вече имате лошо ЦКР и кредитната компания иска някаква гаранция. Най-вероятно тогава ще заложите имущество, което притежавате, като къща, вила или друг имот. Един специален вид застраховки за недвижимо имущество гарантира на кредитора, че ако на вашия имот нещо му се случи, той ще си получи дължимото. Тоест ако сте дали като гаранция къщата, която е ваша собственост, избухне пожар и тя изгори, тогава застраховката за недвижимото имущество по кредита ще покрие гарантирането на изтеглената сума.

Съществува и специална кредитна застраховка срещу безработица, която ще ви осигури обезщетение в размер на минималната работна заплата. Тя обаче не се отпуска, ако напуснете работа по собствено желание. Горе долу същото обезщетение се отпуска и ако претърпите инцидент и сте инвалидизирани. Тогава застрахователят го изплаща на кредитната фирма, от която сте теглили заема. И при този вид застраховка и при предния, тези обезщетения отнемат време преди да се изплатят.

Ако пък настъпи смърт, застрахователите могат да изплатят кредита в пълния му размер на кредитора. Това на практика освобождава останалите членове на семейството от отговорност по кредита.

Задължителни ли са застраховките по кредитите?

Тук отговорът е отрицателен. Въпреки това, има много кредитни компании, които държат да отбележат пред клиентите си ползата от подписването и плащането на такава застраховка. Напълно вероятно е дори да приложат маркетинг тактики само и само клиентите им да я добавят към кредита си. По закон обаче, кредиторът все пак трябва да изясни на длъжника колко е сумата на застраховката и каква ѝ е функцията, както и че тя не е обвързана директно с кредита.

Добре ли е един заем да има застраховка?

Определено сигурността, която се получава е по-висока. Макар тази сигурност да има парично изражение, което е увеличаване на стойността на кредита, нашият съвет е винаги да предпочитате наличието на такава. Живеем в много бърз свят и често не можем да предвидим бъдещите събития. Застрахователните премии са вид подсигуряване именно на възможността за неочаквани събития.

Независимо колко ще увеличи месечните ви вноски, нашият съвет е да се възползвате от някой вид застраховка. Когато става въпрос за бърз кредит, обикновено цената на застраховката не е никак висока, така че няма да представлява сериозен разход, който да ви обърка месечния бюджет.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *