Виена окървавена от членове на „Ислямска държава“, няма пострадали българи

Терористите, които стреляха по мирни граждани във Виена, вероятно са членове на „Ислямска държава“. Полицията свързва терористичните атаките в австрийската столица с атентатите във Франция от последните дни и с радикализиране на хора, дошли в Австрия. Това каза посланикът ни в Австрия д-р Иван Сираков в интервю за „Денят започва“ по БНТ, дадено по Вайбър. 

„Колко за загиналите при атентата ще бъде обявено скоро. В момента тече пресконференция на вътрешния министър на Австрия. Най-малко 15 са ранени, от които седем тежко. Не се съобщава точният брой на убитите. Между три е пет души са загинали“, каза дипломатът. 

Радостната новина е, че няма данни за пострадали българи, добави той.

„Един от терористите е бил с взривен пост около кръста. Той се в самовзривил, друг пък е  убит от полицията. Останалите атентатори се издирват. Силите за сигурност продължава разследването”, заяви д-р Сираков. 

Виена цялата е под карантина заради големият брой заразени от коронавирус, каза още той.

Журналистът Миа Сантова, която живее в района на терористичната атака във Виена, сподели, че през цялата нощ се чували полицейските сирени. Линейките хвърчаха, добави тя. 

“Вътрешният министър съобщи, че поне един от нападателите все още се издирва. Апелът му беше хората да останат по домовете си”, разказва Синтова.

Властите са отправили призив децата от детските градини и учениците да останат вкъщи. Днес учебните заведения работят, но приемат само деца, чиито родители нямат възможност да се грижат за тях днес.

Вчера преди атентата е имало заплахи в социалните мрежи, каза още Сантова.

„Виена се считаше за един от най-сигурните градове, но ето че терорът почука и на нашата врата. Ужас и терор усещаме всички тук“, сподели пък Мартина Шопова, която живее в Австрия.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *