Вижте грешките при ползването на парфюм

Ако впръсквате първо върху китките, после ги разтърквате, а след това ги допирате до врата, за да нанесете аромата, този навик не е от полза. Парфюмеристът Франсис Куркджиян обяснява, че търкането нагрява кожата, която по този начин произвежда естествени ензими, а те променят аромата. Най-податливи на подобно изменение са върховите и средните нотки, които отговарят за последния и най-дълъг период на разцъфването на мириса.

Парфюмът е като жив организъм и е изключително чувствителен към промените в околната среда. Преминаването от топъл към студен въздух отключва химични реакции при естествените съставки, а трайността на нанесения аромат намалява.

Съхраняването на цитрусов парфюм в запотена баня отнема от свежестта на аромата. Най-доброто място, на което могат да стоят шишенцата, е в кутията си при стайна температура.

Престоят на шишенце с парфюм, използван наполовина, на рафта вкъщи позволява на кислорода („естественият враг на парфюма“, както го нарича Куркджиан) да разгражда молекулите на аромата, изменяйки състава му. Това не важи, ако използваш съответния парфюм ежедневно. Но в противен случай Куркджиан препоръчва съхраняването в по-малко опаковки, за да могат ароматите да запазят свежестта си около 3 месеца.

Най-доброто място за съхранение на марковата парфюмерия е в спалнята. Според експерта по уханията д-р Марлен Харисън, ако не се съобразяваме с тази заръка, скъпите ни парфюми могат да изгубят от аромата си и да се променят.

Парфюмеристът Куркджиян споделя, че ароматът на парфюма не трае дълго върху суха кожа, затова се препоръчва използването на балсам за тяло или овлажнител без миризма.

Добре е също да не покриваш частта, на която си сложил/а парфюм, с дрехи. Затова впръсквай от продукта върху места, които са изложени навън – зоните по врата, където се усеща пулсът, китките, вътрешната сгъвка на лакътя, ако носиш блуза с къс ръкав. Единственото изключение е в случай на много горещо време – тогава е най-добре да не нанасяш продукта директно върху кожата си. Причината е, че при потене естествените масла на кожата могат да неутрализират парфюма по-бързо.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *