Вижте какво да ядете, за да не боледувате от диабет

Богатите на антиоксиданти плодове и зеленчуци, чаят и “доброто старо червено вино” намаляват с над една четвърт риска от развитието на диабет тип 2, пише в. “Дейли експрес”, позовавайки се на резултатите от френско изследване, публикувано в сп. “Diabetologia”. Проучването на специалисти от Националния институт за здраве и медицински изследвания в Париж е обхванало над 64 000 жени на средна възраст. Авторите му са установили, че за онези от тях, които консумират най-голямо количество храни и напитки, богати на антиоксиданти, рискът от развитие на диабет тип 2 е с 27 процента по-нисък.

Благоприятният ефект се запазва дори след като са взети предвид основни рискови фактори за болестта като тютюнопушене, повишени кръвно налягане и холестерол, семейна история и индекс на телесната маса. Известно е, че червеното грозде е отличен източник на мощния антиоксидант ресвератрол, който се запазва и във виното. Плодовете, зеленчуците и чаят също изобилстват от полезните за здравето съединения. “Настоящото проучване показва, че храненето е от голямо значение за предпазване от диабет тип 2”, казва д-р Франческа Романа Манчини от изследователския екип.

Специалистите напомнят, че макар и полезно, е препоръчително червеното вино да се пие в умерени количества. Кафето също е известно като отличен източник на антиоксиданти, но е изключено от настоящото проучване, тъй като ефектът от него за предпазване от диабет тип 2 вече е установен и е имало вероятност да “маскира” действието на другите изследвани продукти.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *