Вижте какво разкриват черните кутии на сваления в Иран украински самолет

Анализът на черните кутии на сваления по погрешка през януари в Иран украински пътнически самолет сочи, че той е бил ударен от двете ракети с промеждутък от 25 секунди и пътниците са били живи известно време след първия взрив.

Изявлението на ръководителя на иранската организация за гражданска авиация – Турадж Дехгани Зангане, е първият официален доклад за съдържанието на записаните данни, изпратени във Франция за разчитане през юли, пише БТА.

Самолетът бе свален с ракета “земя-въздух” на 8 януари малко след излитането си от Техеран. Иран впоследствие призна, че въоръжените му сили са допуснали “катастрофална грешка” на фона на тогавашното изостряне на напрежението със Съединените щати. Всички 176 души в самолета загинаха.

“Втората ракета е ударила самолета 25 секунди след първата, но само 19 секунди от този промеждутък е записан заради пораженията от първата ракета. 19 минути след първия ракетен удар гласовете на пилотите в кабината сочат, че пътниците са живи (…) 25 секунди по-късно втората ракета удря самолета”, каза Зангане.

По думите му двамата пилоти и инструкторът в кабината са се опитвали да запазят контрол върху самолета до последния момент.

“Анализите на данните на черните кутии не трябва да се използват за политически цели”, заяви Зангане.

Над 20 души са осъдени на затвор до 20 години в Иран за участие в мирни протести срещу свалянето на самолета.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *