Вижте какво ще се случи с организма ви, ако всяка сутрин ядете овесена каша

Закуската е много важна за организма, затова трябва да е полезна и да осигури енергията, която ни е нужна за целия ден. Овесената каша е един от най-добрите варианти за първо хранене, защото съдържа голямо количество протеини, витамини, въглехидрати и хранителни вещества.

Намалява нивото на холестерола

Мнозина от нас знаят, че хранителните влакна са полезни за храносмилателния тракт, но се оказва, че някои влакна имат повече предимства от други. Например бета глюканът, който спомага за намаляване на холестерола в организма. А в овеса има много бета глюкан.

Предотвратява колоректален рак

Многобройните изследвания са показали, че ежедневната употреба на овесена каша намалява риска от възникване на колоректален рак.

Води до загуба на килограми

В списанието на Американския колеж по хранене са публикувани резултатите от изследване, в което половината от участниците са закусвали овесена каша, а другата половина – различни видове суха храна.

Всеки от участниците е изядал порция, съдържаща 363 калории, но тези, които са закусвали с каша, са оставали сити и са успели да отслабнат много по-лесно.

Осигурява голямо количество енергия

Овесът е богат на въглехидрати и осигурява ценна енергия на организма. Ако искате да сте сити възможно най-дълго време, използвайте по-грубо смлян овес. В този случай организмът ще трябва да положи по-големи усилия, за да преработи зърното.

Освен въглехидрати, овесът съдържа и витамин B и витамин Е, които помагат на организма да пребори болестите.

Предотвратява сърдечни и белодробни заболявания

Овесената каша е богата на полезни мазнини, които са необходими на кръвните клетки и кръвоносната система като цяло. Изследвания, проведени в Харвардския университет, показват, че при хората, които са консумирали често овесена каша, рискът от развитие на сърдечни и белодробни заболявания е много по-малък.

При жените, които ядат по 2-3 порции овесена каша дневно, рискът от смърт, предизвикана от сърдечни заболявания, е с 30% по-ниска от тези, които ядат по една порция или изобщо не включват овесената каша в менюто си.

Съдържа голямо количество протеини

В сравнение с други зърнени храни, в овесената каша съставът на протеини, мастни киселини и аминокиселини е най-добре балансиран. Една порция (около 8 лъжици) овесена каша осигурява на организма 15% от препоръчителната дневна доза протеини. Това е отлично решение, ако решите да намалите консумацията на месо например.

Полезна е за кожата

Овесът е включен в голяма част от продуктите, с които се грижим за кожата си и помага при възпаления. Изследванията показват, че той е ефективен и екземи и раздразнена кожа.

Съдържа голямо количество антиоксиданти

Овесът съдържа много антиоксиданти, например авентантамиди. Те могат да бъдат открити само в овеса и притежават няколко полезни свойства. Помагат да се справите със сърбежа и различните възпаления по кожата, а също така допринасят за понижаване на кръвното налягане./jenata.blitz.bg

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *