Вижте как да приготвяте яйцата, така че да ви пазят от болести

Един от най-популярните хранителни продукти е яйцето. Може да се каже, че това е храна, която се консумира от дълбока древност. Отдавна се води и дебат дали консумацията на яйца е по-скоро полезна или носи повече вреди във времето. Мненията са наистина полярни и причината е в качествата на яйцето като храна.
То съдържа протеини и това е една от ползите, но пък вреди заради холестерола. За да се пази сърцето, диетолози често съветват да се консумира само белтъкът, защото холестерол има в жълтъците.
Съотношението ползи-вреди в яйцето е интересно за съпоставяне. Към ползите влиза яйченият протеин. Той много лесно и бързо се усвоява от организма. Затова на спортистите винаги се предлага диета, съдържаща яйца. Аминокиселините в яйцата са другата полза за растежа на мускулите.
Яйце има почти във всяка диета за отслабване, защото става въпрос на нискокалорична храна. Яйцето е едно от най-добрите предложения за тези, които се борят да изгубят от теглото си. То засища и е с оптимална цена за популярна храна.
Към вредите от яйцата веднага трябва да посочим холестерола. Отлагането му по стените на кръвоносните съдове е причина за тежки заболявания като атеросклероза, сърдечни проблеми.
Трябва да се изясни фактът, че около 80 процента от холестерола в кръвта се произвежда от органите – черен дроб, надбъбречни жлези, черва и яйчници при жените. Далече по-малкият процент идва от храна. При правилно хранене той няма да вреди, а ще изпълнява функциите си. Неправилно е храненето, при което се приемат малко количество протеини, а повече бързи въглехидрати и мазнини.
Затова е важно как се приготвят яйцата, така че да бъдат полезни. При правилна кулинарна обработка те ще разкрият ползите си, една от които е да пазят тялото от болести.
Болести като рак, диабет, сърдечни заболявания могат да бъдат избегнати, като в диетата се включат яйца. Те са богати на витамин D и наред с минералите и бета каротинът се получава чудесно средство срещу възпалителни процеси, предизвикани от свободните радикали.
Препоръките сочат, че за да бъдат здравословна храна, яйцата трябва да са твърдо сварени, така са най-слабо калорични и по-диетични. Но по-голямата кулинарна обработка, отнема и от хранителните им вещества. Ако искате да са по-питателна храна, оставете жълтъка по-рохък.
Най-доброто време да хапнете яйца, към които може да добавите малко зехтин екстра върджин, е сутрин за закуска. Освен варени яйца, полезно е и да приготвите бъркани яйца. Те ще се усвоят по-добре, ако ги сервирате с парче грейпфрути или фреш от портокал.
Друга препоръка сочи да се приготвят на бавен огън. Целта е да се усвоят добре. Рискът от салмонела, който носи тази храна, ще се избегне.
Диетолозите препоръчват да се използва масло от растителен произход за приготвяне на рецепти с яйца. Подходящо е кокосовото масло.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *