Вижте кои са тримата нови зам.-ректори на ЮЗУ

С тържествена церемония, изпълнила заседателната зала на 1-ви учебен корпус, новият ректор на Югозападния университет „Н. Рилски” – Благоевград  проф. д-р Николай Марин встъпи официално в длъжност.

Припомняме, че проф. Марин, който има близо 20-годишен управленски опит и през изминалите 4 години бе декан на Правно-историческия факултет,  спечели убедително вота. На изборите, проведени преди месец, той бе подкрепен от 81.8% от гласувалите членове на Общото събрание на университета.

Церемонията вчера бе предшествана от поднасянето на цветя пред паметника на патрона на висшето училище Неофит Рилски. Сред официалните гости на събитието бяха Неврокопският мирополит,  областният управител Мария Димова, кметът Методи Байкушев и зам. кметът на „Образование и бизнес развитие” Боряна Шалявска, председателят на Окръжен съд – Благоевград Петър Узунов…


„Уважаеми проф.Марин, поздравявам Ви с високата чест, с което Ви удостои общото събрание на нашето висше училище – да бъдете ректор на Югозападен университет „Неофит Рилския”. Носете високо огъня на знанието, просветата , работете усърдно за утвърждаване името на нашия университет и за благоденствието на нашето отечество. Пожелавам Ви много здраве, сили и мъдрост, за да ръководите успешно нашия университет”, обърна се към проф. Марин, досешният ректор проф. д-р Борислав Юруков, който ръководи ЮЗУ за максимално допустимия срок от два последователни мандата от по 4 години. Проф. Юруков връчи на новия ректор и символите на властта – специалния жезъл и медальон с емблемата на университета.

„Приемам с голямо смирение възложената от академичната и от студентската общност високоотговорна длъжност да бъда ректор на ЮЗУ „Н. Рилски”. С действията си ще се ръководя от закона и интересите на нашия университет. Ще бъда ректор на всички, защото всяка светска власт се дава и произхожда от Бога, за да служи на човеците”, каза новият рекор. Проф. Марин акцентира и че съвременната обществена и образователна среда са динамични и напрегнати, но изрази увереност, че консолидирането и обединяването на усилията на всички могат да допринесат за по-доброто развитие на университета.

„Нашият университет отваря нова страница в своята дейност, като приоритетни ще бъдат приемствеността, мъдростта и разумът, присъщи на нашия народ. Уверявам ви, че ще приложа всичките си знания и умения да продължа награждането на ЮЗУ „Неофит Рилски”, декларира  ректорът. Привествие към проф. Марин и думи на благодарност към проф. Юруков отправи и Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. Владиката изтъкна, че неслучайно събитието по официализирането на встъпването в длъжност на новия ректор  се провежда именно в деня на Свети Антоний и пожела на проф. Марин да продължи мисията на Югозападния университет в полза на отечеството и народа ни.

Последва връчването на подаръци, грамоти, благодарствени адреси, като Неврокопският митрополит дари на проф. Марин много рядко издание на Библията.

Веднага след церемонията започна и първият академичен съвет за мандат 2023- 2027 г., а на заседанието бяха поканени да присъстват и всички гости.

Проф. Марин  предложи три кандидатури за зам. ректори, след което последва тайно гласуване. За зам. ректор „Бакалавърски програми и акредитация” бе избрана доц. д-р Вяра Кюрова, която има управленски опит и бе зам. декан по учебната дейност на Стопанския факултет. За научноизследователската работа и докторантското обучение ще отговаря социологът Петрана Стойкова от Философския факултет. Ресорът „Магистърски програми и продължаващо обучение” е поверен на доц. д-р Илия Недин, който, преди да се извърши преструктурирането във Фиологическия факултет, бе ръководител на катедрата по „Етнология и балканистика”.

След края на академичния съвет бе даден коктейл и вдигнат тост за успешен 4-годишен мандат на новото ръководство.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *