
Захартае нещо, което всеки, който е на диета или има здравословни причини, се опитва да избягва. Добавените захари са една от най-опасните предпоставки за възникване на хронични заболявания като диабет, сърдечносъдови заболявания, възпаления, водещи до дегенеративни заболявания, затлъстяване, хормонален дисбаланс. Захарите обаче се съдържат и в плодовете. По правило плодовата захар се счита за полезна, тъй като не е добавена, не е изкуствена, не е рафинирана, а и в плодовете се съдържат фибри, които забавят усвояването ѝ.И все пак, плодова или не, захарта в плодовете си е захар. Някои плодове съдържат повече захари от други. Това провокира сайта 5minutecrafts.site да проучи колко точно захар се съдържа в различните плодове. Ето и резултатите. *Дадените примери важат за 100 г плод. Киви – 8.78 г захар. Кивито е много богато на калий и витамин С.Грозде – 15.79 г захар. Гроздето е богат източник на витамин К, С, В6, калций, фосфор, магнезий. Праскова – 8.38 г захар. Круша – 9.04 г захар. Крушите съдържат още и изобилие от калий.Ябълка – 10.39 г захар. Кайсия – 9 г захар. Кайсиите са чудесен източник на фибри и витамини от група В.Смокиня – 16.3 г захар. Смокините са прекрасен източник на калий – почти колкото бананите. Ананас – 9.29 г захар. Ананасът е добър източник на манган.Портокал – 9.35 г захар. Портокалите са много богати на витамин С.Диня – 6.2 г захар.