Вижте лицето на Лисицата – създателят на зловещата игра “Син кит”, подтикнала десетки деца към самоубийство (СНИМКИ)

Смята се, че е отговорен за смъртта на над 150 тийнейджъра из цяла Европа. Синият кит – опасната игра, която подтиква деца да се самоубиват, вече се появи и в България. Как е замислена и каква е била първоначалната й цел? В Русия е арестуван младежът, който се смята за отговорен за възникването на играта. Той твърди, че всичко било невинен маркетинг с цел реклама. Публикации за Синия кит се появяват миналата година в руския вестник Новая газета, който прави разследване и свързва смъртта на 80 деца с подозрителната група в F57 в руската социална мрежа ВКонтакте, пише блиц. Основателят на групата е Филип Лис, известен още с прякора Лисицата, а всъщност истинската му фамилия е Филип Будейкин.   Той твърди, че е създал фиктивна игра, която кара потребителите да изпълняват невинни задачи – като да си нарисуват на ръката делфин или да застанат на покрива и да се насладят на слънцето. Оправдава се също, че не е имал представа колко бързо нещата ще излязат от контрол.

Когато през ноември 2015 година умира Ирина Паленкова, скачайки под влак, членовете на групата започват да споделят материали за самоубийства. Тогава Будейкин решава да използва легендата и измисля мита за самоубийствена секта, която подтиква членовете си да сложат край на живота си. Останалите обаче го приемат съвсем насериозно.   В момента Лисицата е в затвора. Руската прокуратура му е повдигнала обвинение за подтикване към самоубийство на 18 души. Независимо от твърденията му, че е невинен, свидетелстват негови приятели, които разказват как разпространявал идеите си за “прочистване на населението”.

В едно от интервютата си в руските медии Лисицата твърди, че не се смята за виновен. Според него интернет е опасно място и само родителите могат да носят отговорност за това какво правят децата им там. Будейкин казва, че е много добър психолог, че изобщо не се страхува, че е задържан. Признава, че е бил модератор на няколко групи, в които отправял различни предизвикателства. Търсил хора, които отговарят на определен психопрофил – нестабилна семейна среда, липса на любов, необичащи животни, които по-лесно изпадат в депресия. Примамвал ги с думи, с които те се чувствали специални и избрани да бъдат посветени в тайната. Карал ги да будуват нощем, което влияело още повече на психиката и нервната система и ги правело податливи на манипулации.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *