HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Вижте най-богатия българин

29-годишен български математик се превърна официално в първия роден милиардер. След години учене, къртовски труд, находчивост и подходяща бизнес среда Владимир Тенев успява да докаже, че човек може да стане богат само с ума и способностите си. Естествено, това не става в България, а в САЩ, където талантът и способностите му са оценени подходящо, пише bgdnes.bg.

В случая това е създадената от завършилия университета Станфорд математик през 2013 г. компания “Робинхуд”. Само четири години по-късно тя вече е оценена от банкери на Уолстрийт на феноменалните 1,3 милиарда долара. Анализатори коментират, че сумата дори е малка и прогнозите са съвсем скоро да нарасне 2-3 пъти.

В основата на впечатляващата сума е създаденото от Тенев и неговия състудент Байджу Бат едноименно мобилно приложение, което предлага безплатна търговия на фондовите борси. Макар и звучащо съвсем просто, изобретението на нашенеца е на път да направи революция на финансовите пазари зад океана. Причината е, че с него всеки обикновен човек може да търгува на борсата през смартфона си. И то без никаква комисиона, за разлика от традиционните брокерски фирми.

Предложената от Тенев изгода е оценена бързо от американските клиенти. Така към днешна дата приложението вече има почти три милиона клиенти в САЩ. Според основателите досега дружеството е спестило на потребителите си над 500 млн. долара от такси при трансакции за общо 50 млрд. долара.

В свое интервю Владимир Тенев и партньорът му Байджу Бат обясниха, че целта им е експанзия и в Европа. За целта обаче те се нуждаят от сериозно финансиране за инвестициите си. Това ги кара да потърсят съдружници. Впечатляващите резултати на компанията им бързо са оценени от богати рискови инвеститори.

Покупката на акции при организирания преди няколко седмици инвестиционен рунд оценява “Робинхуд” на минимум 1,3 милиарда. Сред новите партньори на нашенеца са компанията “Гугъл”, актьорите Аштън Къчър и Джаред Лето, рапърът Снууп Дог и руският милиардeр Юрий Милнер.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *