Вижте новите депутати от Пиринско

Досегашният депутат от ГЕРБ Стефан Апостолов от Симитли си спечели категорично място в новия парламент с рекордния брой преференции, които получи -9507 гласа. Те са повече дори от гласовете за водача на листата, за когото се броят и гласовете за ГЕРБ без преференции – с личните предпочитания, дадени за него, Росен Желязков събира общо 9255 гласа.

Така Стефан Апостолов сътвори изборен прецедент, като измести водача на листата от първото място, което досега не се е случвало.

На второ място по преференции след Ст. Апостолов се нарежда Александър Мацурев от Банско с 6515 гласа, а след него е Георги Динев от Петрич, който има 5075 преференции. И двамата бяха депутати в 44-ото НС. На четвърто място по преференции е настоящият общински съветник и лидер на партията в Сандански Стоян Стоев, който живее в с. Поленица. Неговото име е посочено в 4793 бюлетини. Ако ГЕРБ получи 4 мандата и Росен Желязков влезе от София, това ще бъдат и имената на новите депутати от областта.

Община Благоевград обаче се очертава да остане без депутат от ГЕРБ. Единственият благоевградчанин с добър резултат е бизнесменът Димитър Урдев, но не му достигат 382 гласа да мине бариерата за парламента.

Според окончателните данни от гласуването на 4 април в Благоевградска област коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с 53 641 гласа, които й отреждат 34,94% от броя на действителните гласове. И от тях всеки 6-и избирател е гласувал за сина на кмета на Симитли – Стефан Апостолов.

Втора партия в областта е „Има такъв народ“. За партията на шоумена Слави Трифонов в Пиринско гласуваха 23 014 души, или 14,99%. Както съобщихме, нейните мандати вероятно ще бъдат 2 или 3. Със сигурност в парламента влизат бившият общински съветник в Благоевград и зам. кмет на Петрич адвокат Илко Стоянов и юристът от Благоевград Георги Попов, който работи в „Топлофикация” – София. Стоматологът Христо Гушков от Сандански има шанс само ако хората на Слави Трифонов в Пиринско получат трети мандат.

В Благоевградска област третата политическа сила е ДПС. За Движението са гласували 20 812 души, или 13,55%, което им отрежда 2 мандата. Кой обаче ще ги вземе, е въпрос с повишена трудност заради многото преференции, които е получил Елхан Кълков. За досегашния депутат от сатовчанското с. Плетена са гласували 1471 души, а вторият в листата –  зам. председателят на Движението Йордан Цонев, е само с 1454 преференции.

Тъй като водачът на листата Халил Летифов влиза от Стара Загора, многото предпочитания за Кълков променят нагласите на ДПС в следващия парламент представителите им от Благоевградска област да са Йордан Цонев и третият в листата – младежкият лидер на ДПС Ибраим Зайденов. Проблемът идва от там, че в ДПС има официално партийно решение на парламентарни избори да не се зачитат преференциалните гласове и депутатите да влизат съгласно подредбата им в листата.

Същият казус като с Кълков имаше през 2014 г., когато бившият областен управител Муса Палев не се съобрази с това партийно решение и влезе в парламента, измествайки с преференциите си екскмета на Гърмен Ахмед Башев. Заради отказа му да даде мандата си на Башев Палев бе изключен от ДПС и бе принуден 4 г. да седи в парламента на най-задната банка като независим депутат. Според наши източници още тази седмица в централата на ДПС ще има нарочно заседание, на което да се реши партийната съдба на Е. Кълков. Вариантите са два – или той ще се откаже от мандата, за да даде път на Зайденов, или ДПС ще го изключи от редиците и в следващия парламент гласувалите за Движението от Благоевградска област ще бъдат представлявани само от Йордан Цонев.

Не е ясно дали същият аршин ще бъде приложен и към шестия в листата – 36-годишния лекар в „Пирогов” д-р Здравко Дренчев, родом от сатовчанското с. Боголин, който също е събрал 1247 преференции.

В неделя БСП претърпя истинска катастрофа в цялата страна, която я остави на трето място, а в Благоевградска област дори се срина до 4-та политическа сила, което наблюдателите определят като катастрофа с летален изход. За нея в областта гласуваха 19 318 души, което й отреди 12,58%. Надеждата на социалистите е досегашните им 3 мандата да останат поне 2.

И в БСП има сериозно пренареждане на листата. Тук пръв по лични предпочитания е досегашният депутат Богдан Боцев, за когото са гласували 2247 избиратели. След него остава лидерът на социалистите в Благоевград и настоящ заместник-кмет Любен Милев, чиито преференции са 2183. Сигурният депутат е водачът на червената листа Георги Михайлов, който е начело само на благоевградската листа.

Пета по предпочитания в Първи Благоевградски многомандатен избирателен район е „Демократична България” – обединение /ДА България, ДСБ и Зелено движение/, за която гласа си дадоха 7837 избиратели, или 5,10%. Ако при преразпределението на гласовете партията получи в региона 1 мандат, мястото най-вероятно ще бъде заето от разложкия адвокат Иван Димитров, който е вторият в листата на ДБ след Атанас Атанасов. При влизането на Атанасов в парламента от София депутатският стол му е гарантиран от 1173-те преференции, които са най-много в листата на ДБ.

„Изправи се! Мутри вън!“ е втората катастрофирала след БСП партия в Благоевградска област – тук тя събра само 4607 гласа, които й донесоха едва 3% подкрепа. Нищожният процент най-вероятно ще остави структурата на Мая Манолова без представител от региона в 45-ото НС. Тук с най-много лични преференции е водачът на листата – софиянецът Димитър Делчев, а гласовете за другите кандидат-депутати не биха им стигнали дори за съветнически места. Например вторият в листата Валери Смиленов – бивш областен управител и заместник-кмет на Благоевград, минал през какви ли не партии, преди да се подслони под крилото на Мая Манолова, е получил само 356 преференции, като го е изпреварил дори бившият шеф на ВиК – Петрич Илиян Ушев.

ВМРО тази година не успя да прескочи изборната бариера от 4% и остана извън парламента, но ако зависеше само от избирателите на Благоевградска област, червено-черните щяха да бъдат вътре и да имат поне един сигурен мандат. В Пиринско патриотичната партия печели повече от 2 пъти повече от гласовете на „Мутри вън!“ – за нея са гласували 10 120 души и с 6,59% тя се нарежда на пето място след БСП, изпреварвайки дори „Демократична България“. В листата на ВМРО водач по преференции е вторият в листата – досегашният депутат Стоян Божинов от Петрич, за когото са гласували 2304 избиратели. ВМРО обаче остава извън парламента.

Цялата листа на отцепниците от ГЕРБ – „Републиканци за България“, която в Благоевград бе оглавена от основателя на партията Цветан Цветанов, общо е получила в цялата област нищожните 2556 гласа, които я пращат на опашката сред кандидатстващите за депутати от Благоевград 30 партии с 1,66% подкрепа. В листата „ударната тройка“ – бившите кметове на Благоевград, Сандански и Банско, на които бяха дадени второ, трето и четвърто място, се е представила твърде скромно. Преференциите за Атанас Камбитов са 543, за Кирил Котев – 466, а за Георги Икономов – 331.

За коалицията на „Воля” и НФСБ в Пиринско пък са гласували 2775 избиратели, или 1,81% от избирателите.

ГЕРБ

ИТН

БСП

ДПС

Й. Цонев
Е. Кълков

ИЛИ

И. Зайденов

ДБ

Ив. Димитров

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

2 Коментара

  1. Един

    Доволни ли са благоевградчани от представителството им в парламента? Хак да са им.

    Отговори
  2. Мусе

    Ало ДПС нали даваше път на младите какво стана? Слагат ти на неизбираеми места като за пълнеш

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *