Вижте някои прости навици, които увеличават риска от рак

За съжаление все още няма точна и доказана стратегия, която да неутрализира 100% риска от развитие на злокачествен тумор. Но многобройни изследвания са помогнали на учените да идентифицират навиците на хората, които могат да доведат до ужасни последици. 
Може би всеки знае за пушенето, но какво ще кажете за по-малко очевидните фактори?

Любов към сладкото
Дебатът за това колко вредна е захарта и дали е необходимо да я изоставим напълно продължава повече от десетилетие – и очевидно няма да отшуми дълго време. Но ето какво вече може да се каже с висока степен на сигурност – прекомерната консумация на захар може да увеличи риска от развитие на тумори на гърдата. Мишките, които са приемали дози захар, подобни на консумираните ежедневно в Западното полукълбо, скоро показват повишено предразположение към развитие на рак на гърдата. Учените съветват да се избягват добавените захари, когато е възможно, и да се консумират „естествени“ захари, като тези, които се съдържат в плодовете.

Избор на топли напитки
Обичате ли попарващото кафе или много горещия чай? Помислете два пъти следващия път: Неотдавнашно мета-проучване, публикувано в International Journal of Oncology, установи, че консумацията на топли напитки увеличава риска от рак на хранопровода. Систематичното дразнене, което стените на хранопровода изпитват поради гореща течност, в крайна сметка може да доведе до развитието на злокачествени клетки.

Работите през нощта
Строго погледнато, няма толкова много изследвания, изследващи връзката между нощната работа и риска от рак, но почти всички проучвания са го потвърдили. Учените смятат, че цялата работа е, че подобен работен график е вреден за имунната система и увеличава риска от развитие на възпаление.

Пасивен начин на живот
Заседналият начин на живот причинява на организма същата вреда като пушенето на една или две кутии цигари на ден. Работата е там, че на клетките им липсва кислород: колкото по-малко се движите, толкова по-малко той навлиза в кръвта. Активизирайте се и се опитайте да правите малко упражнения редовно, ако работата ви включва заседнал начин на живот.

Наднормено тегло
Трудно е, разбира се, да го наречем навик, но наднорменото тегло също е свързано с повишен риск от развитие на такива форми на рак като рак на хранопровода, панкреаса, червата, бъбреците, щитовидната жлеза и гърдата. Факт е, че излишните мазнини провокират повишено производство на хормона естроген, който може да наруши естествения хормонален баланс на организма и да доведе до развитие на възпаление и тумори.

Прием на мултивитамини и хранителни добавки
Повече не е по-добре, особено когато става въпрос за хранителни добавки. Обикновено хранителните добавки и витаминните комплекси трябва да се използват за попълване на дефицита на хранителни вещества и микроелементи и да се предписват след задълбочено медицинско проучване, но на практика много хора сами определят вида и дозировката – и често надвишават безопасните показатели. 
Въпреки факта, че витаминните комплекси не са лекарства, те трябва да се приемат със същото внимание.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *