Вижте 5 неприятни последици от гризането на нокти

Проучвания показват, че до 30% от световното население е склонно да гризе ноктите си.
Хората обикновено правят това, когато се чувстват притеснени, отегчени или просто скучаят.
За съжаление, този навик вреди не само на ноктите, но и на общото ви здравословно състояние. Вижте 5 последици върху организма ви, които гризането на нокти предизвиква.
Увреждане на зъбите
Те са много по-твърди от ноктите, но все пак е възможно гризането да доведе до трайно увреждане на зъбите и дори венците. Честото стриване между зъбите и ноктите може да предизвика натрошаване или напукване на зъбите, както и много бавно изместване на зъбите ви. 

Лош дъх
Почти невъзможно е да премахнем всички микроби и мръсотия от ноктите си, дори при изключително често миене на ръцете. Това означава, че бактериите, които са скрити под ноктите, директно отиват в устата. Там тези бактерии могат да се задържат и размножават, причинявайки заболявания на венците, халитоза или лош дъх.

 Неразположение в стомаха
Бактериите, които живеят в устата ни, са достатъчно неприятни, но микробите, които попадат там от честото гризане на ноктите, в крайна сметка могат да попаднат и в червата. Възможно е тези микроби да причинят стомашно-чревни инфекции, които да доведат до неприятни болки и диария.

 Проблеми с кожата на лицето
Гризенето на нокти може също да причини микроскопични дупчици в кожата около ноктите ни, където да навлязат различни бактерии и микроби, предизвикващи кожни раздразнения. След това тези микроби е възможно да се пренесат от пръстите или ноктите върху лицето чрез докосване или при гризане на ноктите. Това може да доведе до различни кожни обриви по лицето, особено близо до устните. 

Хронично главоболие
Хората, които гризат ноктите си, също имат по-големи шансове да развият бруксизъм или неволно стриване на зъбите. Тези с бруксизъм могат да страдат от болки в челюстта, напрегнати мускули, болки около лицето, а това са причините за поява на хронично главоболие.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *