ВиК инженерът пенсионер Хр. Спириев: Водната криза няма да се реши с хленчене, спешно трябва да се въведат лимити, да се възстановят шахтовите кладенци…

Благоевградският ВиК инженер Христо Спириев не спира да се интересува от новостите в професията си, въпреки че от доста години е пенсионер. Освен със солидния опит и познанията във водоснабдителния бранш той е популярен в областния център на Пиринско и с качествата си на шахматен треньор и педагог. Под негово ръководство първи стъпки в интелигентния спорт са направили десетки подрастващи. Ето неговата позиция за водната криза:

„Споменът за режимното водоснабдяване на Благоевград вече започва да избледнява. Преди 30-40 години бленувахме да дойде есента с буйни дъждове и зимата с дебел сняг. Кошмарът на водния режим се уталожваше и започваше нормалният живот. Не стигаха токовите удари /два часа има – два няма/, а и липсата на вода ни идваше много повече в нелекото ни съществуване.

Скърцахме със зъби да не въвеждаме режийно водоснабдяване. Причините – разходът на вода неминуемо се увеличаваше с 25-30% вследствие презапасяването, възникването на много повече аварии след токовите удари. Правехме многобройни приспособления за източването на бойлерите при липса на вода с налягане.

Предполагам и съм сигурен, че през лятото на 2019 година са правени неистови усилия за предотвратяване на режима в много градове на страната. Затова одобрявам работата на ръководствата за избягване на режима и я оценявам като най-правилна. Сега е най-лесно да се въведат нови условия за съществуване в условия на десет часа има – десет часа няма вода. Някои млади и неопитни ръководители възприеха този пагубен за обществото способ и го въвеждат в спиралата на безизходността.

Предлагам да се работи и се насочат всички усилия в следните насоки:

* Всеки голям град в България има съответстваща промишленост. Не е много трудно да се пресекат изтичанията на вода по обективни и субективни причини. Да се осигури спешен ремонт на всички водоизточни прибори и рязко намаляване на неоправданите течове. Имах един неграмотен ръководител на ВиК, сега виден бизнесмен, който заявяваше, че не го интересува неправомерното изтичане на вода, а само преминаването през водомери.

* Необходимо е незабавно да се въведе лимитно водоснабдяване. То да се обосновава на надеждно изчисляване на производствените разходи. Това може да се направи от всеки образован технолог въз основа на действащите в предприятията нормативи. Нарушението на лимитните количества да се санкционира с трикратно увеличение на цените. При моите някогашни проверки съм имал случаи на изтичане на бира в канализацията…

* Издирване и спешно възстановяване на собствени водоизточници – сондажи, шахтови кладенци и други. Това е малко по-труден процес, но си заслужава усилията. Така бе постъпено в Благоевград за заводите „Безалкохолни напитки”, „Тютюнева промишленост”, ЗИИУ и всички останали. Възможно е изграждането на нови кладенци. Това е още по-труден процес, изискващ повече средства и по-дълъг период за осъществяване.

* Ремонт на уличните и водопроводни мрежи. Знае се кои места са податливи на голям брой аварии. По-опитните специалисти, главно инженери, могат да посочат места, които са уязвими на хидравлични удари и по-големи динамични натоварвания. Тези и още много други усилия трябва да се положат, както и обществената агитация за икономии на вода.

Изводът е един-единствен. Трябва да се работи, и то много. Малодушно е да се хленчи и да се насочва общественото внимание и усилия в безцелна и убийствена насока”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *