Винари и кулинарки си мериха майсторлъка в Полето /СНИМКИ/

Селото с най-много лозови масиви в община Симитли – Полето, за поредна година събра ценители, производители и приятели на голяма веселба. Трифон ли е, значи в Полето празнуват. Вино се лее, мезета на скари се пекат.

Винари и кулинарки си мериха майсторлъка в Полето днес. Трифон Зарезан е поводът за голямото представяне. Всеки лозар с виното си, всяка домакиня с вкусното си изкушение. И тази година в симитлийското село Полето отрупаха масите – с вино, кое от кое по-пенливо и ароматно, с погачи и сладки, коя от коя по-вкусна и майсторлъшки мезета.

Вятърът не попречи на хората да празнуват на площада. Вече години наред местните не пропускат да празнуват. Отец Бисер ослужи водосвет на центъра на Полето. Kметът на Полето – Иван Манчев извърши ритуалното зарязване и поля сухите лозови пръчки с червено вино като наричаше всяка капка полято вино на лозата да даде много грозде и много вино догодина. По него, лозята зарязаха и общинският кмет Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов и Георги Григоров, щедър дарител за всяко обществено дело.

Конкурсът в Полето на този ден е задължителен, добра реколта вина показаха производителите и тази година, а кулинарната изложба смая всички гости с изключителната креативност на дамското съсловие от селото.

Независими комисии отличиха “Най – хубаво червено вино” и “Най – хубаво бяло вино”, както и най-вкусните гозби в кулинарната изложба подредена с много мерак. Дегустаторските комисии оценяваха храната и виното и с много затруднения, след тест на 16 червени и 12 бели вина, успяха да излъчат победители. “Най – хубаво бяло вино” на 1 място – Илиана Илиева, 2 място – Димитър Назъров и 3 място – Методи Стойнев. 1 място за “Най – хубаво червено вино” с максимален брой точки спечели Георги Григоров, 2-рото взе Крум Костов и 3-тото място остана за Георги Благов.

Прекрасните кулинарни умения на жените тази година бяха представени по зашеметяващ начин. Първото място за тестено изделие бе дадено за Севдалина Костова, второ място Илияна Христова, трето място Николина Костова. За сладкиши 1 място взе Златка Ангелова, второ място бе връчено на Стефанка Бойчева и 3 място на Росица Манчева. За мезе 1 място се присъди на Николай Манчев, 2 на Росица Костова и 3 на Илияна Христова.

С огромни благодарности към всички дошли на празника, кметът покани всички на дансинга за дълги и весели хора и вдигна наздравица със всеки. Скарата не спираше да пуши, а около нея беше притегателния център, че вино без мезе не може. Голям огън запалиха на площада, та да може веселбата да продължи до късно.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *