Випуск 2020 на НХГ взе дипломите си, отказват се от тъй мечтаната абитуриентска екскурзия

Випуск 2020 на НХГ „Св.св.Кирил и Методий” получи вчера дипломите си точно 140 години след създаването на гимназията в Солун и 100 години след преместването й в Благоевград.  Церемонията се състоя в двора на училището, където се събраха дванадесетокласниците от петте паралелки. Освен развълнуваните ученици и учители, за тържествения момент бяха дошли и много родители.

Директорът на учебното заведение Марин Митов поздрави завършващите, а оркестърът на гимназията и ученици от музикалната паралелка осигуриха музикалната програма. Виля Георгиева бе една от завършващите паралелка с поп и джаз пеене. Тя сподели, че за нея музиката е хоби, пее от малка, но независимо от профилираното си обучение възнамерява занапред музиката да й е само хоби. „Професионално искам да се занимава с приложна лингвистика, с английски и френски език. Вече съм приета в Пловдив”, сподели плановете си щастливата абитуриентка.

Тя  коментира и специфичниата ситуация, при която тя и нейните съученици завършват, и призна, че  дори за нещо толкова мечтано, като абитуриентската екскурзия, повечето нейни връстници са твърдо против да се рискува с излизане от страната. Вместо това те споделят, че ще използват лятото за почивка в България.

  Дванадесетокласничката Петя Алексиева беше наградена с грамота за най-висок успех и първенец на випуска с диплома от 5.86, тя е ученичка в паралелката с изучаване на английски език и хуманитарни науки. Ивайло Стоименов, който завършва НХГ с паралелка изобразително изкуство, споделя, че вече е кандидатствал, но не с рисуване, а специалност маркетинг. Димитър Христов пък вече е приет в НВУ „Васил Левски“.

„Коронавирусът и  противоепидемичните мерки доведоха до забавяне на изпитите с три месеца. Трябваше да разбера дали съм приет през април, но разбрах едва миналата седмица. Беше доста стресиращо, но изпитите, които се проведоха тук и в Кюстендил, минаха успешно”, обясни ситуацията с кандидатстването си Ивайло.

ВЕЛИСЛАВА СТОИЦОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *