Високо кръвно – как се сваля

Високото кръвно, наричано в някои случаи хипертония, е често срещано състояние. При него стените на артериите са подложени постоянно на по-голямо от обичайното налягане по време на изпомпването на кръв. 

Обикновено хората с високо кръвно налягане не знаят, че имат този коварен и опасен проблем. Това се дължи на факта, че то рядко има симптоми, които да сигнализират за нередност в организма. 

Тук от subra.bg разглеждат въпроса за свалянето на високо кръвно по-подробно, като ще обърнем внимание на симптомите и факторите за появата му. 

Какво представлява високото кръвно

Повишеното кръвно налягане и хипертонията се използват като синоними в ежедневието. Това обаче са две различни състояния, които трябва да умеете да разграничавате. 

Високото кръвно налягане може да се появи при всеки човек след спорт или друго физическо натоварване например. Това се дължи на засилената активност на сърдечносъдовата система, която се нормализира, когато тялото е вече в покой.

Страдащите от хипертония имат високо кръвно налягане постоянно. При тях сърдечната дейност е значително натоварена, което налага на сърцето да работи повече, за да успява да изпомпва кръвта.

Обикновено кръвното налягане се дели на пет категории. Те са:

 1. Ниско кръвно налягане – налягане, при което горната граница е число по-малко от 90, а долната е число по-малко от 60;
 2. Нормално кръвно налягане – кръвното налягане е около или малко по-ниско от 120/80;
 3. Повишено кръвно налягане – горната граница варира между 120 и 129, а долната е под 80;
 4. Първи етап на хипертония – горната граница варира между 130 и 139, а долната е между 80 и 89;
 5. Втори етап на хипертония – горната граница е 140 или повече, а долната е 90 или повече; 

Ако кръвното ви налягане достигне стойности над 180/120, незабавно потърсете медицинска помощ. Пренебрегването на това състояние може да доведе до инфаркт, инсулт, сърдечна или бъбречна недостатъчност, както и до други тежки здравословни проблеми. 

Препоръчва се всеки човек, навършил 18-годишна възраст, да посещава лекар за проверка на кръвното си налягане поне веднъж на всеки две години. В някои случаи се изискват по-чести прегледи, като това се случва по преценка на доктор.  

Симптоми на високо кръвно налягане

Както вече стана ясно, голяма част от хората с високо кръвно налягане нямат симптоми. Това важи дори за случаите, в които кръвното налягане достига опасни граници, които се нуждаят от спешна медицинска намеса. Съществува възможността да имате високо кръвно в продължение на години, без това да пречи на вашия живот и изпълнението на ежедневните ви задължения. 

В някои случаи обаче се проявяват симптоми, които подсказват, че кръвното налягане е по-високо от нормалното. Част от тях са:

 1. силни главоболия;
 2. болки и/или стягане в гърдите;
 3. световъртеж;
 4. трудно дишане;
 5. гадене;
 6. повръщане;
 7. замъглено зрение;
 8. необичайна тревожност;
 9. чувство за объркване; шум в ушите;
 10. кървене от носа;
 11. нарушен сърдечен ритъм.

Ако усетите някои от тези симптоми, не ги игнорирайте. Зад тях може да се крие именно високо кръвно или пък друг сериозен проблем.

Причини за поява на високо кръвно налягане

За да стигнете до отговора на въпроса как да свалите кръвното си, е важно да сте наясно с причината, поради която то се е повишило. В следващите редове ще обърнем внимание на някои от факторите, които могат да се превърнат в повод за повишаване на кръвното налягане.

1. Възраст

Възрастта е сред основните причинители на високо кръвно налягане. С напредването на годините шансът да се сблъскате с проблеми с кръвното нараства. Типично за хората в напреднала възраст е да изпитват затруднения с физическата активност, което допълнително повишава риска от появата на това състояние. 

2. Климат

Климатът и сезоните имат влияние върху кръвното налягане. Най-често кръвното се покачва през студените месеци от годината, а спада през топлите. Това се дължи на факта, че температурите имат ефект върху свиването и разширяването на кръвоносните съдове. 

3. Наднормено тегло

Напълняването е сред ключовите фактори за появата на редица здравословни състояния. Едно от тях е именно високото кръвно налягане. Наднорменото тегло води до стесняване на кръвоносните съдове, което от своя страна усложнява дейността на сърдечносъдовата система. 

4. Пол

Полът също е от значение, когато става въпрос за високо кръвно налягане. Обикновено възрастните мъже са предразположени към появата на това състояние. Жените, особено тези над 60-годишна възраст, също са застрашени от високо кръвно, но при тях то се наблюдава по-рядко. 

5. Липса на физическа активност

Обездвижването, също като наднорменото тегло, е сред основните причинители на редица здравословни проблеми. Ако сте сред хората, които водят застоял начин на живот, то за вас има опасност от високо кръвно налягане. Опитайте да включите движение в ежедневието си, тъй като това е добър начин да вкарате повече кислород в кръвта си и да засилите кръвообращението си. 

6. Алкохол 

Алкохолът, приеман често и в големи количества, води до повишаване на кръвното налягане. Препоръчително е да се избягва консумацията на алкохол, за да се поддържат добро здраве и контрол на кръвното налягане. 

7. Тютюнопушене

Тютюнопушенето е вреден навик, който стеснява кръвоносните съдове. Освен това то намалява количествата на кислород в кръвта, което от своя страна затруднява работата на сърцето. Натоварването на този орган води и до повишаване на кръвното налягане. 

8. Консумация на мазнини

Приемът на мазнини също може да бъде фактор за повишаване на кръвното налягане. Някои мазнини, като тези от растителен произход например, са полезни. Такива са мазнините от авокадото, ядките, както и от рибните продукти. Други мазнини обаче, най-вече обработените такива, са вредни за човешкия организъм. Ако консумирате голямо количество от тях, е много вероятно това да доведе до високо кръвно налягане. 

9. Предаване по наследство

Високото кръвно налягане понякога се предава по наследство. В случай че в родословното ви дърво има хора, които страдат или са страдали от високо кръвно, съществува вероятност вие също да имате този проблем. 

Възможни усложнения

Повишеното кръвно налягане може да доведе до някои усложнения, ако не се контролира или лекува. То може да увреди кръвоносните съдове, както и да засегне някои от жизненоважните органи в тялото. Сред възможните последици, причинени от него, спадат:

 1. инфаркт;
 2. инсулт;
 3. сърдечна недостатъчност;
 4. аневризъм;
 5. бъбречни проблеми;
 6. проблеми с оросяването;
 7. проблеми със зрението;
 8. проблеми с паметта и мозъчната дейност.

За да бъдат избегнати подобни сценарии, е важно да следите редовно кръвното си налягане. Разбира се, понякога е невъзможно да посетите лекар, за да го направите. Именно затова е препоръчително да притежавате качествен апарат за кръвно налягане, с който да правите това сами в домашни условия.

Как да се справите с високото кръвно

Ако вече страдате от високо кръвно налягане и искате да се справите с него, има някои начини, по които да го направите. В следващите редове ще споделим част от тях.

1. Правилно хранене

Правилното и пълноценно хранене е в основата на доброто здраве. За да поддържате нормално кръвно налягане, е важно да консумирате повече плодове и зеленчуци, както и омега и растителни мазнини. Разбира се, не е необходимо да изключвате месото от диетата си, а напротив. Старайте се да ядете качествени месни продукти и избягвайте мазните такива. Добър начин за сваляне на високото кръвно налягане е намаляването на приема на колбаси и други преработени животински продукти. Обикновено те съдържат големи количества сол, която е пряко свързана с повишаването на кръвното налягане. В случай че изпитвате затруднения в подбора на храна, може да потърсите професионалист, който да изготви за вас подходящ хранителен режим.

2. Активен начин на живот 

Добър начин за справяне с високото кръвно налягане е активният начин на живот. Опитайте да намирате време за тренировки или по-дълги разходки. Ако изпитвате трудности с движението, се допитайте до лекар, който да ви насочи към това какви упражнения може да правите, за да подобрите състоянието си. 

3. Сваляне на килограми

Двете точки, които описахме по-горе, са пряко свързани със свалянето на килограми. Ако сте човек с наднормено тегло, е много вероятно кръвното ви налягане вече да е високо. Консултирайте се с медицинско лице, което да прецени кое е оптималното тегло за вас и да ви даде насоки как да го постигнете. Запомнете, че е важно отслабването да се случва умерено, а не рязко, защото в противен случай съществува опасност за здравето ви. 

4. Достатъчно сън

Сънят е в основата на доброто здравословно състояние на всеки човек. Липсата му може да бъде причина за поява на високо кръвно налягане, както и на други проблеми, затова се старайте да си набавяте поне 7 часа сън на денонощие. 

5. Лекарства

Някои случаи на високо кръвно налягане изискват и приема на медикаменти, с които то да бъде контролирано. Важно е да запомните, че подобен продукт може да бъде предписан единствено от лекар, който предварително ви е прегледал и е направил необходимите изследвания. Ако закупите лекарство, без да се допитате до доктор, рискувате да навредите на здравето си и да влошите значително състоянието си. 

Заключение

Високото кръвно налягане е сериозен проблем, който не бива да бъде подценяван. Симптомите му са незабележими, затова при съмнения за проблем не чакайте, за да посетите доктора си за профилактичен преглед. В някои случаи подобна визитация може да спести последици като инсулт, инфаркт, бъбречна или сърдечна недостатъчност.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *