Вита баница с тиква и орехи

  • 400 г брашно + 100 г за разточване
  • 1 чаена лъжица сол
  • 200 мл хладка вода
  • 4 супени лъжици олио за намазване на корите

Продукти за плънката:

  • 600 г настъргана тиква
  • 3 супени лъжици олио
  • 100 г счукани орехи
  • 120 г захар
  • 1 чаена лъжица канела
  • 50 г галета

Брашното се пресява заедно със солта. Постепенно се добавя водата и се омесва еластично тесто. Оставя се покрито с кърпа за 30 минути.

През това време се загрява олиото за плънката. Добавят се тиквата и захарта и се задушават за 3-4 минути. Сместа се разбърква периодично. Отстранява се от огъня и се добавят канелата, орехите и галетата. Оставя се да се охлади.

Разточване на корите

Тестото се разделя на 4 парчета. От всяко парче се разточва тънък лист. Повърхността върху, която се разточва тестото се поръсва с брашно. По време на точенето, кората също се наръсва с брашно, за да не залепва за точилката. Започва се с разточване по повърхността на парчето тесто с точилка. След като стане достатъчно голямо, започва да се навива на точилката, като след всяко навиване, ръцете с лек натиск се придърпват настрани (хоризонтално към краищата на точилката) и едновременно се придържа движението напред-назад с точилката (по вертикал на тестото). Движенията са бързи, може би трябва малко опит, но като се свикне се прави с лекота. След като се направи едно такова разточване, цялата кора вече е навита на точилката. Следва рaзстилане на кората, като се обърне на 90°. Отново започва да се разточва по същия начин (започва се от края на тестото, който е към теб) и след като кората е навита на точилката отново се обръща на 90°. По този начин винаги започваш разточването, редувайки страните на кората.

Разточената на тънко кора

Това се прави няколко пъти докато кората стане тънка, почти прозрачна. Възможно е да се скъса на места, но не се притеснявай.

Навиване на кората с плънката

След като се разточи една кора се намазва с 1 супена лъжица олио. Върху нея се разпределя 1/4 от плънката.

Усуканото руло

Навива се на руло, а след това рулото се усуква. Така се приготвят и четирите кори.

Първото руло, навито в центъра на тавата

Кръгла тава се намазва с олио. Подреждането на рулата става от центъра на тавата. Първото руло се навива на охлюв в центъра, следващото се навива около него и така докато се наредят всички.

Баницата, готова за печене

Баницата отгоре се намазва с малко олио. Пече се в предварително нагрята на 200°C фурна за 30 минути.

Оставя се да се охлади леко и се нарязва на триъгълни парчета. Сервира се поръсена с пудра захар.

Продукти за тестото:

  • 400 г брашно + 100 г за разточване
  • 1 чаена лъжица сол
  • 200 мл хладка вода
  • 4 супени лъжици олио за намазване на корите

Продукти за плънката:

  • 600 г настъргана тиква
  • 3 супени лъжици олио
  • 100 г счукани орехи
  • 120 г захар
  • 1 чаена лъжица канела
  • 50 г галета

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява заедно със солта. Постепенно се добавя водата и се омесва еластично тесто. Оставя се покрито с кърпа за 30 минути.

През това време се загрява олиото за плънката. Добавят се тиквата и захарта и се задушават за 3-4 минути. Сместа се разбърква периодично. Отстранява се от огъня и се добавят канелата, орехите и галетата. Оставя се да се охлади.

Тестото се разделя на 4 парчета. От всяко парче се разточва тънък лист. Повърхността върху, която се разточва тестото се поръсва с брашно. По време на точенето, кората също се наръсва с брашно, за да не залепва за точилката. Започва се с разточване по повърхността на парчето тесто с точилка. След като стане достатъчно голямо, започва да се навива на точилката, като след всяко навиване, ръцете с лек натиск се придърпват настрани (хоризонтално към краищата на точилката) и едновременно се придържа движението напред-назад с точилката (по вертикал на тестото). Движенията са бързи, може би трябва малко опит, но като се свикне се прави с лекота. След като се направи едно такова разточване, цялата кора вече е навита на точилката. Следва рaзстилане на кората, като се обърне на 90°. Отново започва да се разточва по същия начин (започва се от края на тестото, който е към теб) и след като кората е навита на точилката отново се обръща на 90°. По този начин винаги започваш разточването, редувайки страните на кората.

Това се прави няколко пъти докато кората стане тънка, почти прозрачна. Възможно е да се скъса на места, но не се притеснявай.

След като се разточи една кора се намазва с 1 супена лъжица олио. Върху нея се разпределя 1/4 от плънката.

Навива се на руло, а след това рулото се усуква. Така се приготвят и четирите кори.

Кръгла тава се намазва с олио. Подреждането на рулата става от центъра на тавата. Първото руло се навива на охлюв в центъра, следващото се навива около него и така докато се наредят всички.

Баницата отгоре се намазва с малко олио. Пече се в предварително нагрята на 200°C фурна за 30 минути.

Оставя се да се охлади леко и се нарязва на триъгълни парчета. Сервира се поръсена с пудра захар.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *