Вицепремиерът М. Николова на инспекция в планинския курорт: Банско предлага това, което в момента търсят високоплатежоспособни туристи от Саудитска Арабия – голф и ски

Почти 60 % са достигнали резервациите в Банско, а бизнесът е започнал да се съживява. Това обяви вчера вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, която в следобедните часове направи инспекция на някои места за настаняване в курорта. Тя бе категорична, че бизнесът спазва стриктно мерките и това се вижда от внезапните проверки, които се правят както от страна на здравните власти, така и от нея  персонално. 

Първата спирка на министър Николова бе 4-звезден хотел. Там тя провери наличието на дезинфектанти, носенето на лични предпазни средства от персонала, направи инспекция и на ресторанта, за да се увери лично дали се спазват всички правила. Николова поиска специално да види Ковид помещението, каквото трябва да имат всички хотели.

В кратък брифинг пред медиите вицепремиерът каза, че се наблюдава значителен ръст на туристи, а резервациите дават сериозна заявка това да се запази.

„Имаме сериозна заетост, имаме резервации, които надвишават 50%, т.е. спадът, който беше в Банско, вече не е същият. Имаме резервации, които вървят към 60%, а предвид метеорологичните условия сезонът се очертава да продължи почти до средата на април. Имаме гости от балканските страни, затова изискванията на здравните власти трябва да се спазват безупречно и контролът да бъде по-рестриктивен”, каза Николова и апелира за строго спазване на всички противоепидемични мерки, за да можем да излезем по-скоро от тази криза. Тя отново подчерта, че туризмът е най-пострадал от пандемията.

На този фон кметът на Банско Иван Кадев, който посрещна вицепремиера и се присъедини към нея по време на проверките, изнесе оптимистични цифри от последната седмица. 

„В рамките на една седмица гостите, които са посетили града ни, са около 7800. Най-голям е делът на румънските туристи, които са около 3800, следват българските и има по-малко от Сърбия, Гърция, Северна Македония и Украйна. Усеща се съживяването на бизнеса и се надяваме този период да продължи”, каза Иван Кадев и също апелира браншът да спазва противоепидемичните мерки.

Министър Николова обяви също, че към зимните спортове се ориентира и чешкият пазар, като за пръв път в Банско има и чешки туристи. По данни на вицепремиера от началото на годината курортът е  посетен от 803-ма чешки туристи, а за миналата година те са били едва 62-ма.

Градоначалникът пък сподели, че е имал среща с чешки журналист, който е бил на почивка в Банско и е споделил, че е впечатлен от курорта. Кадев изрази надежди, че това ще бъде една реклама за града от първо лице.

Относно  амбицията на Министерството на туризма  България да рекламира активно и голф туризма, Николова коментира, че има сериозен интерес в тази насока от високоплатежоспособни туристи от Саудитска Арабия и други арабски страни, които търсят съчетание на голф туризъм и ски.

„Това е сериозна ниша в туризма, но специфична и има конкретни пазари, които предпочитат този вид спорт. Тук, в Банско, това е съчетание налице, защото наблизо има голф комплекс. Дори и в момента има голфъри, които карат ски и след това отиват на голф. Тук има прекрасни условия за съчетаване на планината с голфа и трябва да рекламираме и тази ниша на туризма”, заяви вицепремиерът и коментира и предложението на бизнеса чуждестранните граждани да могат да влизат в страната и с антигенни тестове.

„За туризма са много важни антигенните тестове. Те се прилагат вече под някаква форма на някои от летищата. Обмисля се и възможността на граничните пунктове освен задължителното изискване за PCR, което дава здравна сигурност, да има и алтернативна възможност за антигенен тест. Това е възможност, която ще се обсъжда тепърва със здравните власти“, поясни министър Николова.

При обиколката й в Банско тя посети още няколко хотела, инспектира и ски зоната, за да види дали се спазват единните правила за работа на ски съоръженията. На тръгване вицепремиерът заяви, че сме стерилна и безопасна дестинация благодарение на наложените правила, които пък помагат за съживяването на сезона.

Бизнесът също се похвали, че туристите в града са доста. От проверения хотел споделиха, че при тях посещаемостта и резервациите са основно от български туристи. Имат също посещения от Румъния, намалели са обаче туристите от Сърбия.

„Сезонът върви доста успешно предвид ситуацията. Можем да мечтаем и повече, но в сравнение с това, което преживяхме, сме доволни от раздвижването. След въвеждане на задължителния PCR имаше отлив, но не съществен. Очаквахме по-сериозен отлив. Очевидно хората в световен мащаб свикнаха с мерките и можем да се похвали в момента по отношение на заетостта. Хората, разбира се, са доста предпазливи и не можем да говорим за дългосрочни резервации, защото нещата се развиват в краткосрочен план. Към момента нещата са добре,  текат резервации и постоянно имаме нови”, каза Мария Коцева, оперативен мениджър.

По отношение на прогнозите за нова вълна и евентуално затягане на мерките тя не скри притесненията на бизнеса в тази посока и изрази надежди да не се стига до нов локдаун.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

3 Коментара

  1. Богдан Стаматов

    Е , МНОГО МИ Е ИНТЕРЕСНО, КЪДЕ ПО-ТОЧНО БАНСКО ПРЕДЛАГА ГОЛФ? РЕДАКТОРИТЕ ЧЕТАТ ЛИ СИ ВЪОБЩЕ ЗАГЛАВИЯТА?
    ПОСОЧЕТЕ ПОНЕ ЕДНО ГОЛФ ИГРИЩЕ В БАНСКО, КАКТО СОЧИТЕ В ЗАГЛАВИЕТО.
    ВСЕ ПОВЕЧЕ ПАДА РЕНОМЕТО НА СТРУМА…И ХРИСТО ГРОЗЕВ И КАРЛ ХАБСБУРГ – ЛОТРИНГЕН ЩЕ БЪДАТ ДЕТАЙЛНО УВЕДОМЕНИ ЗА ВЪПИЮЩАТА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ НА РЕДАКТОРИТЕ

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *