ВКС върна за ново разглеждане делото за убитото от ток момче в училището на с. Копривлен

Върховният касационен съд върна на САС делото за загиналото след токов удар момче в с. Копривлен. На 18 януари тричленният състав на ВКС отмени решението на Софийския апелативен съд (САС) от 4 септември 2020 г., с което са потвърдени оправдателните присъди на електромонтьорите Спирия Пелтеков и Михаил Витанов за смъртта на 11-годишния Ангел Капсъзов, постановени на 30 октомври 2019 г. от Окръжен съд – Благоевград. Двамата бяха признати за невиновни в това, че на 19.05.2013 г. в с. Копривлен, област Благоевград, са причинили по непредпазливост смъртта на детето поради немарливо изпълнение на представляваща източник на повишена опасност дейност – работа с електрически съоръжения. Окръжният съдия Петър Пандев обаче подписа оправдателната присъда с особено мнение, която впоследствие е потвърдена от САС. Прокуратурата е протестирала пред ВКС с довода, че е допуснато нарушение на материалния закон, който се споделя от върховните магистрати,  които връщат делото за разглеждане на нов състав. Ето какво се казва в мотивите на ВКС: „Според ценените от САС доказателства компрометираните проводници, намиращи се в училищен двор, са били напълно реална и предвидима от техническа гледна точка възможност за възникване на инцидента”, се казва в съдебното решение. Причинно-следственият процес е стартирал с неконстатирането на състоянието им и незаявяването на този факт в съответния формуляр, което е било задължение тъкмо на двамата подсъдими и което те двукратно са пропуснали да сторят. Затова е трябвало да се съобрази, че бездействието на всеки от тях е поставило началото на причинно-следствения процес, което е основата на настъпилия вредоносен резултат.

За да липсва субективната страна на деянието, както е приел САС, е необходимо да е налице обективна невъзможност за подсъдимите да предвидят последствията от бездействието си и да няма никакви пропуски от тяхна страна, подчертават върховните съдии. В случая доказателствено е установено, че подсъдимите немарливо са изпълнили задължението си да констатират състоянието на проводниците и да уведомят за него, т.е. налице е неизпълнение на необходимо поведение. Тъкмо това тяхно бездействие е инкриминирано в обвинителния акт и по него съдът е дължал разсъждения. Вредоносният резултат не би настъпил, ако подсъдимите бяха изпълнили задълженията си по вменените им нормативни актове, и ако го бяха сторили, тогава те не биха носили отговорност. Затова, макар да е направен задълбочен и верен анализ на доказателствените източници и да са изяснени правилно релевантните за изхода на делото факти, е налице нарушение на материалния закон“, категорични са върховните съдии.

Припомняме, че 11-годишният Ангел загина на оградата на училището на 19 май 2013 г. Момчето играело в двора на училище „Никола Вапцаров“ в селото и при прескачане на металната ограда мощен токов удар го убил на място. В оградата бил опрял скъсан кабел, по който протичало електричество. Цели 6 години се влачи делото до присъдата в Окръжен съд. Вещи лица извършиха няколко технически експертизи за разкриване на причините за фаталния инцидент. Двамата ел. монтьори извършили оглед на ел. съоръжение въздушна линия ниско напрежение в района на трафопост 5 в с. Копривлен на 7 март, като в съставения протокол за обход вписали, че проводници в негодна изолация няма. Според обвинението ел. монтьорите не са регистрирали по установения ред дефектите и неизправностите на въздушния електропровод, не са информирали незабавно прекия си ръководител за възникналата ситуация, за която има основателни причини да смятат, че представлява сериозна и непосредствена опасност за здравето и живота. Месец и половина по-късно двамата отново преглеждали трафопоста, но пак не уведомили за опасните кабели, и заради тази немарливост се е стигнало до смъртта на ученика. Родителите на Ангел не предявиха граждански иск за неимуществени вреди срещу двамата ел. техници, тъй като са завели отделен иск в Софийски градски съд.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *