HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ВКС праща Кюстендилската адвокатска колегия на трети “поправителен” избор

След две години жалби и два неуспешни вота Кюстендилската адвокатска колегия ще трябва да прави нови избори – за председател и ръководни органи. Това стана ясно след заседание на Върховния касационен съд /ВКС/, пред който се явиха адвокатите Илиан Хаджийски и Анита Пешева, те са хората, обжалвали избора на колегата си Румен Антимов за председател на Адвокатска колегия – Кюстендил.
“От ВКС направо ни смъмриха, след като видяха колко пропуски има по организацията на изборния процес”, коментираха представителите на юридическото съсловие в града. Съдиите били учудени, че хората, призвани да спазват закона и да защитават гражданите, са го нарушили.
Това е второто “смъмряне”, след като преди месеци от Висшия адвокатски съвет обявиха първия избор на председател за нелегитимен и накараха адвокатите в Кюстендилско да правят нови избори.
Върховните съдии установили, че нарушенията започнали още с изготвянето на бюлетините, които според приетите документи трябвало да бъдат по една за двамата претенденти за председател и поотделно за избора на ръководни органи на колегията.
“При нас беше една интегрална бюлетина, което е в противоречие с методическите указания на Висшия адвокатски съвет”, обясниха присъствалите в съдебната зала юристи.
Освен това комисията по избора пропуснала да направи отделни бюлетини и за другите видове избори, както и да състави т.нар. “списъци на пълномощниците”, каквито са задължителни по закон. Адвокатите пропуснали да си набавят “независими юристи”, които да присъстват на запечатването на урната, отварянето и след края на изборния процес и по време на предаването и на един от нотариусите в града.
Пропуските на кюстендилските адвокати са толкова много, че най-вероятно от ВКС ще наложат нови избори, а решението официално ще стане известно в едномесечен срок, казаха още от АК – Кюстендил.
Адвокатурата в Кюстендил е в патова ситуация от края на месец януари 2016 година, когато изтече мандатът на бившия вече председател на АК – Кюстендил Васил Иванов. Положението нямаше да бъде толкова тежко, ако той можеше да изпълнява функциите си до избора на нов председател, но преди месеци бе избран за омбудсман на община Кюстендил и официално замрази членството си в колегията. Преди няколко месеца напусна и редиците й.
Парадоксът е, че и при двата неуспешни вота избират един и същи председател – адвокат Румен Антимов. По време на първия той “победи” колегата си Емил Велинов, а втория път – опонента си Константин Дингозов.
ВАСИЛЕНА ВАСИЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *