ВКС призна за виновни подсъдимите за смъртта на Чората

Върховният касационен съд /ВКС/ признава подсъдимите по делото за смъртта на Ангел Димитров – Чората, за виновни в извършването на непредпазливо убийство, но поради изтеклата давност за наказателно преследване не ги наказва, съобщиха от пресцентъра на съда.

По делото подсъдими бяха бившите служители на МВР Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков. Те бяха осъдени на седем години затвор. Делото продължи повече от 15 години, след като в края на 2019-а ВКС го възобнови. Това се случи след намеса на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, който поиска отмяна на решението и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на касационния съд. Според Цацаров съдебният акт е бил постановен при съществени нарушения на закона и процесуалните правила, а наложените наказания са явно несправедливи.

Сега, окончателно, ВКС отменя осъдителната присъда, наложена от Военно-апелативния съд, поради изтекла давност за наказателно преследване. Върховните съдии потвърждават обаче решението в останалата му част, която е относно обезщетението, поискано от гражданските ищци.

В решението се посочва, че тричленният състав на ВКС е приел, че петимата подсъдими са извършили непредпазливо убийство чрез бездействие. То се е изразило в това, че след поставяне на белезниците на Ангел Димитров и полагането му на земята, и след като той многократно е викал, че се задушава, не са предприели необходимите действия за опазване на живота му.

„Подсъдимите са имали реална възможност да попречат на настъпването на смъртта”, се посочва още в решението на съда.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

2 Коментара

  1. Goranov

    Зле обоснована присъда. От такъв тип съдебни решения страда цялото общество. Само хора, които нямат и бегла представа за динамиката на действия при задържане могат да постановят подобно правно недоразумение. Полицаите не са виновни! При арест на агресивни лица се подхожда именно по този начин. А случаят е учебникарски-налице е правто окнование за задържане, лицето е тежък криминален контингент, винаги се държи агресивно, както и в конкретния случай, оказма съпротива, прави опит да изхвърли държани от него опасни вещества, обижда служителите, проявява очевидно незачитане на законната власт. Какво е трябвало да направят полицаите? Да му се помолят да престане може би? Да му измерят кръвното и телесните мазнини? Сатурацията? Ама той викал, че се задушава! Те всички в такъв момент роптаят за нарушените си права, все нещо ги боли, къбуждат им се ишиаса, сърдечната недостатъчност, дископатията и т.н. полицаите са свикнали с такива вопли….и може би точно тази рутина е изиграла решаваща и пагубна роля. Съдът съсипа няколко кариери, няколко живота, няколко семейства със своята непрозорливост, непоследователност, некомпетентност. Разбира се че случаят е тежък, сложен. Затова съдът трябваше в този процес да стъпва само на здраво, да следва държавническото мислене, да отчита бъдещите ефекти. Пет човека полицаи са реагирали по един и същи начин. Следователно или доказваш, че са се наговорили и ги осъждаш за умишлено убийство, или ги оневиняваш напълно.

    Отговори
  2. Иво

    За сетен път българските съдии плюят на правото и получаване на правосъдие в разумни срокове!!! Вие сте срам!!! Прав е дългия , наистина няма такава държава!!!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *