Вкусна питка с топено сирене

Продукти

1/2 кубче прясна мая
2 яйца + 1 жълтък за намазване
250 мл топла вода
200 г кисело мляко
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
5 с.л. олио
брашно, колкото поеме за средно твърдо тесто
100 г топено сирене
100 г краве сирене
масло за намазване на корите
сусам

Начин на приготвяне

Активирамe маята във малко хладка вода с 1 с.л. захар и малко брашно. Замесваме хубаво еластично тесто и оставяме малко да отпочине и втаса. Разделяме тестото на 2 равни части и 1 по-малка топка за средата. От двете разделяме по една по малка топка, която е за плетеницата, а по-голямата за кората, която мажем с масло и поръсваме със сирене, режем парченца топено сирене.

Навиваме на руло и слагаме по средата на другата кора, която режем на ленти и ги заплитаме, както ни хареса. Готовите две плетеници свиваме в тава, от по-малката топка разточваме кора, която мажем с масло и навиваме на руло. Режем го по дължина през средата и усукваме.

Питката втасва, след което я мажем със разбит жълтък, посипваме със сусам и печем в загрята фурна на 160 градуса. По желание може да се украси със цветчета от тесто за декорация.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *