Владиката Серафим освети нов параклис в Малешевска планина

Неврокопският митрополит Серафим заедно с наместника на Санданска духовна околия Георги Танчев и дякон Мартин Кременлиев осветиха нов параклис в Кресненско. Първите две икони, които влязоха в него с образа на Света Богородица, бяха дарени от 84-годишния Стоимен Дончев и Валентин Панев.

Параклисът се намира в обезлюденото село Будилци, намиращо се на над 600 м.н.в. в Малешевска планина. Новото свето обиталище бе наименувано „Достойно естъ” и се намира в м. Кръсто, което по уверение на възрастните хора е било старо оброчище още от времето на робството.

Празнична трапеза беше наредена от ктитора на параклиса Стефан Дончев, управител на предприятие „Енергоремонт” в Кресна, като в организацията се включи голяма част от рода, който днес се е пръснал из много селища в страната, но корените му са в с. Будилци. Сред гостите бяха кметът на Кресна Николай Георгиев, заместникът му инж. Петър Петров, бизнесмените Васил Георгиев, Боян Смиленов, Емил Илиев, Милчо Караджов, Стоян Йоргов.

За настроението на празнуващите се погрижиха с изпълненията си трио „Родопски ритми” от Смолян и човекът-оркестър Димитър Цонев-Адамо от Благоевград.

По уверенията на ктитора Стефан Дончев в най-високата част на оброчището ще бъде издигнат и 24-метров железен кръст, който ще е с лице към долината на р. Струма.

БОРИС САНДАНСКИ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *