Властите в Египет дават на съд 16 туристически фирми, след като стотици египетски поклонници починаха заради горещините по време на хадж

Министър-председателят на Египет Мостафа Мадбули разпореди да бъдат отнети лицензите на шестнадесет туристически агенции, организирали незаконни пътувания за хадж, след като стотици египтяни починаха по време на ежегодното поклонение в Саудитска Арабия, съобщи в. „Ал Ахрам“. 

Управителите на компаниите ще бъдат дадени на съд, се посочва още в изявление на кабинета. Решението е взето по време на среща на работна група, сформирана по случая от  президента Абдел Фатах ас Сиси. 

Правителството обяви официално кончината на 31 души от общо 50 752 регистрирани египетски поклонници, пише онлайн изданието „Ентърпрайс нюз“. АФП цитира неназован арабски дипломат, според когото броят на нещастните случаи надхвърля шестстотин, като по-голямата част от тях са нерегистрирани поклонници. 

До момента правителствената работна група е „установила шестнадесет туристически агенции, които са организирали пътуването на нерегистрирани поклонници извън официалните правила за хадж и не са им осигурили никакви услуги“, заяви говорителят на кабинета Мохамед ел Хомсани в телефонно интервю по телевизия „Сада ал балад“. Той добави, че премиерът е разпоредил лицензите на фирмите да бъдат отнети незабавно и да им бъдат наложени глоби в полза на семействата на починалите. 

Според работната група повечето от починалите са влезли в Саудитска Арабия с индивидуални визи, вместо със специалните визи за хадж. Причината за кончината им е, че не са получили предоставяните по време на поклонението медицински услуги и са се придвижвали към Мека пеша по пътища през пустинята по време на горещините, за да не бъдат заловени от саудитските власти. 

Хадж, което е най-голямото годишно поклонение в света, е един от петте стълба на исляма. Смята се, че всеки мюсюлманин трябва да го направи поне веднъж в живота си, ако има възможност. Разходите за пътуването обаче значително са се увеличили през последните години, отбелязва „Ал Ахрам“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *