ВЛАСТТА – ПРЕДАДЕНА: Първите думи на служебните министри

Министрите от кабинета на Бойко Борисов предадоха властта на служебния кабинет, назначен с указ от президента Румен Радев. Това се случи на церемония в Министерския съвет, на която не бяха допуснати журналисти. Новите министри говориха пред медиите на излизане от сградата. 

„Разбира се, че ще се справим със задачите! Не ви ли вдъхваме доверие? Надявам се, че Терзийски ще ми помогне с кадровите промени, ако има такива. Ревизия на властта, доколкото знам, започнаха да правят в Изпълнителната комисия. Това не е сред нашите задачи. Щом е казал президентът, ще има осветляване, доколкото времето ни позволи”, заяви на излизане служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

„Прозрачност и отговорно поведение. Ще направим всичко най-добро от себе си. Всеки ден ни е важен”, подчерта служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Колегата му от здравното министерство Стойчо Кацаров отказа коментар. Такъв направи неговият предшественик.

„С облекчение и голяма радост от постигнатите резултати предавам властта”, заяви бившият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„Що се отнася до правосъдието, това министерство се свързва с честност. Това е висока претенция, която се надявам да бъде оправдана”, заяви ресорният служебен министър Янаки Стоилов.

„Отивам на място, където възнамерявам да свърша много. Това, което не беше свършено за 10 години, възнамерявам да свърша за 2 месеца. Първо ще се срещна с представители на партиите, които досега бяха в парламента. Искам да знам какви са техните културни програми. Наистина е амбициозно това, което правим, но се надявам да дадем хубави програми на бъдещите министерства. Работим отдавна по отношение на Плана за възстановяване и се надяваме да получим една голяма сума. За съжаление, никой не е направил постъпки за подобен ход”, каза служебният министър на културата Велислав Минеков.

Коментар пред журналисти отказа и служебният министър-председател Стефан Янев.

„Няма да има никакви резки промени в политиките, които води МОН. Ще работим в режим на пълна прозрачност и публичност за решенията, които взимаме. Няма да променяме нищо, защото времето е много кратко. Системата трябва да знае, че нещата ще се случват така, както са подготвени”, заяви на пресконференция служебният министър на образованието и науката Николай Денков, който благодари на предшественика му. По неговите думи в министерството се наблюдава напредък.

Приоритетите на министерството ще бъдат представени през следващата седмица.

„Мисля, че ние сме министерството, което има добра приемственост. Мисля, че съм единственият министър, който предава властта на този, от когото я е взел. С проф. Денков сме работили и през последните 4 години. Аз самият стъпих на част от документите, които той беше разработил”, обясни бившият образователен министър Красимир Вълчев.

Той подчерта, че на дневен ред са зрелостните изпити и външното оценяване. Те ще се проведат по предвидения към момента начин. Карантинираните ученици ще могат да проведат външно оценяване. Те са средно по 30 на випуск, обясни Вълчев.

„Най-важно за образованието е да се възстанови присъственото обучение. Това зависи от стойностите, които ежедневно се следят. Ако няма влошаване, не би трябвало да има повече ограничителни мерки. Те обаче се налагат от здравния министър”, каза още Вълчев.

На пресконференция говориха и финансовите министри Кирил Ананиев и Асен Василев.

„Сутринта, за съжаление, чух от президента изказване за това, че държавата е в тежко финансово състояние, едва ли не в криза. Сега, на него му е простено, той не е финансист. Искам да заявя, че изпълнението на бюджета върви много добре, приходите също”, каза Ананиев.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *