Вместо 15 000 лв. субсидия за ТД „Айгидик” общината им преведе само 1350 лв. заради натрупани задължения

От 15 000 лв. гласувана годишна субсидия на община Благоевград за Туристическо дружество „Айгидик“ общината е превела само 1350 лв., защото туристите имат натрупани данъчни задължения.

Това е отговорът на един от 10-те въпроси, които председателят на Общинския съвет Андон Тодоров изиска от кмета на община Благоевград Румен Томов като разяснение по представения от градоначалника отчет за изпълнението на бюджета на община Благоевград до 30 септември.

През първите 9 месеца администрацията е направила някои корекции по инвестиционната програма на общината, се чете в отговора на друг въпрос. Отпаднали са 2 обекта – авариен ремонт на отоплителната инсталация във филиала на ДГ №3 „Детелина“ в с. Изгрев, който се оказал текущ, а не спешен ремонт, не бил направен и ремонт на детски площадки, ударопоглъщаща настилка и подмяна на улуци в Детска ясла №10. Вторият обект бил планиран като инфраструктурен, но проверка показала, че той е напълно амортизиран и не подлежи на ремонт, твърдят от общината.

За разлика от градината и яслата, допълнително финансиране е постъпило в „Общи държавни служби“, където са платени по-скъпи от първоначално предвидените компютърни конфигурации, копирна машина, лиценз за софтуер и др.

Като допълнителен харч във връзка с епидемията от коронавирус общината отчита още системите за контрол на достъп до сградата на Общинската администрация /7800 лв./ и на Областната администрация /7900 лв./, инсталацията за медицински газове в специализираната белодробна болница /40 410 лв./, нов фургон за охрана на древното селище край с. Покровник /3600 лв./, фетален монитор /2 броя за  5424 лв./, изграждане на уличен водопровод в с. Церово /1800 лв./, работен проект за техническа и биологична рекултивация на Клетка 1 от РСУО, включително и план за закриването й /23 400 лв./, улично осветление на 12 улици и работен проект за подмяна на уличното осветление с LED в 6 села, 5 квартала и 2 булеварда /48 118 лв./, както и ремонт на Дома за стари хора в Струмско, където през месец май имаше пожар /53 298 лв./. Извънредни разходи са правени и за перо „Други дейности по образованието“, където са начислени капиталови активи над стойностния праг за компютър, климатик, мивка и др., термопомпа за Центъра за настаняване от семеен тип, стопански инвентар за нуждите на „Спортни имоти“, декори за пиеси за Кукления театър, картина за Художествената галерия, филм за ансамбъл „Пирин” и книги за Регионалната библиотека.

Администрацията е отчела още, че заради високата задлъжнялост и наличието на значителни просрочени плащания до септември общината е финансирала училищата с известно закъснение, но към настоящия момент всички пари са преведени с изключение на предоставените трансфери по НП „Изграждане на училищната STEM среда“, чието реализиране ще започне през 2021 г. „Задържането на тези средства е временно и се основава на наредбите на чл. 126 от Закона за публичните финанси, но до края на бюджетната година те също ще бъдат предоставени на училищата“, уверили са от общината.

На въпроса има ли сключени договори за медийно обслужване и на каква стойност са, Томов е отговорил, че единственият договор е от 28 февруари за излъчване на общинските сесии – по 1100 лв. с ДДС за всяко заседание, а към настоящия момент извършените разходи от община Благоевград за медийно отразяване и публикации, включително и за Общинския съвет, са в размер на 87 892,17 лв.

Администрацията е отчела пред ОбС председателя още, че селата не са останали забравени – за ремонт на асфалтови настилки и пътища в малките населени места има проведена обществена поръчка на стойност 160 965,76 лв. без ДДС, превела е 200 000-те лева за апарат за лъчетерапия на онкоболницата в Благоевград, а разходите за чистота до момента възлизат на 6 589 427,97 лв. с ДДС.

Най-тревожно от писмото на Томов звучи отговорът на въпроса за просрочените задължения на общината към 30 септември, които възлизат на 3 068 794, 13 лв. Сумата е за неизплатена хоризонтална маркировка, ремонт на асфалтови настилки, изграждане на Регионалната система за управление на отпадъците, сметосъбиране и депозиране на битовите отпадъци, почистване на уличната мрежа, поддръжане на зелените площи и дейности по претоварване и транспорт.

Приложен е и отчет на зам. кмета по икономическите въпроси Ясен Попвасилев, в който детайлно са описани всички обекти, започнати и построени през 9-те месеца, колко е стойността им по договор, колко пари са платени и колко още остават за доплащане. От него става ясно, че фитнес уредите на открито, които бяха поставени в с. Лешко, където живеят 126 души, и с. Българчево /с население 203-ма души по настоящ адрес/, струват на общината общо 20 000 лв., от които е платена само половината от сумата.

Филмът за ансамбъл „Пирин“ е струвал 6000 лв., Художествената галерия е обогатена с картина на младия художник Кирил Михайлов, която я е продал за скромните 236 лв., за библиотеката са купени книги на стойност 25 005 лв., а камбаната за църквата в Българчево е струвала 5000 лв.

Сред обектите, които реално до момента са останали без финансиране, е благоевградският зоопарк. От гласуваните 217 445  лв. за ремонт и нови клетки до момента са платени едва 75 лв. За сметка на това общината е броила кеш 2578 лв. за 2 скъпи мобилни телефона за нуждите на Общинската администрация.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *