ВМРО-ДПМНЕ внесе в парламента проекторезолюция за спора с България

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и коалицията “За обновление на Македония” внесоха днес в парламента в Скопие проекторезолюция “за утвърждаване на македонските държавни позиции по отношение на евроинтеграцията и блокадите, които се налагат”, съобщава “Независен весник”.

С документа се заявява, че македонските позиции по отношение на белезите на македонската идентичност не са предмет на преговори.

Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски каза, че проекторезолюцията е предложена с цел да бъде приета с най-широк възможен консенсус. Според него тя ще укрепи македонските дипломатически позиции, но също така ще повлияе като фактор на сплотяване, а не на поляризация вътре в македонското общество.

Милошоски отправи апел депутатите да приемат резолюцията. Призовавам депутатите от СДСМ, ЛДП, Левица, ДОМ, Демократичен съюз и всички останали депутати още от днес да сложат своя подпис и да се присъединят към тази проекторезолюция за утвърждаване на македонските държавни позиции за евроинтеграцията, “да не позволим блокадите и националните унижения да станат предмет на преговори и извиване на гръбнака в някой следващ период“, каза Милошоски.

Той каза още, че очаква председателят на парламента Талат Джафери в най-скоро време да включи резолюцията в дневния ред на пленарно заседание и тя да бъде гласувана.

В началото на седмицат депутатът и говорител на управляващата в Република Северна Македония партия СДСМ Коста Костадинов съобщи, че партията му ще подкрепи предложението на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за резолюция за червените линии на македонската идентичност.

“Позициите на СДСМ по отношение на македонския език и идентичност са кристално ясни и много пъти досега са потвърждавани и повтаряни пред обществеността. Линиите на македонската идентичност са ясни на всички, и на нашия народ, и на цялата международна общественост. Ако Християн Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ не са сигурни за това, ако им е необходимо потвърждение и в парламента, ние като конструктивно парламентарно мнозинство без никакъв проблем можем да направим и тази крачка и да подкрепим резолюцията каквато е”, заяви Костадинов на пресконференция в понеделник.

Съгласно конституцията, ВМРО-ДПМНЕ е длъжно да изпрати проекта си за резолюция на всеки депутат, но такива не са изпратени, добави Костадинов.

“Македонската идентичност е свята. Излизат на повърхността всички лъжи, разпространявани от ВМРО-ДПМНЕ и Християн Мицкоски, за национално предателство, за заплаха за нашия македонски език и идентичност. С това още веднъж изпращаме силно послание, че македонската идентичност и език са затворена тема. Няма да позволим македонската идентичност да се ползва за партийни пререкания. Изпращаме силно послание, че ще работим за интеграцията в ЕС със защитен македонски език и идентичност”, добави Коста Костадинов.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *