ВМРО съветникът Ст. Божинов: Община Петрич крие акта за извършените СМР-та в с. Дрангово, мълчат и с какво образование е назначеният без конкурс за шеф на дирекция К. Стойков

Новото щатно разписание на ВиК, направено от Ивайло Христов – вр.и.д. управител на общинското дружество, неочаквано не бе включено в дневния ред на днешната сесия на ОбС – Петрич. Въпреки че в петък то бе разпратено по електронните пощи на общинските съветници, за да мислят върху него, понеже влиза на сесия като извънредна точка, председателят на ОбС Георги Тренчев не го предложи, а и никой от съветниците не повдигна въпроса. По предложението на Христов да съкрати 16 служители от ВиК се очакваха доста бурни коментари.

Самият Христов 2 часа след началото на сесията с изненада разбра от журналистите, че щатното му разписание няма да бъде разгледано, и бързо се изстреля към общината да разбере защо. В крайна сметка от администрацията на ОбС дойде мъглявото обяснение, че вероятно съкращенията ще бъдат „пришити” към т. 33, с която трябва да бъде насрочен конкурс за управител на ВиК – длъжност, която от 3 г. е без титуляр.

Извън сесията служителите от ВиК обаче коментираха, че новото щатно разписание е направено, за да може кметската управа да се освободи от неудобни служители от общинското дружество. За пример те дадоха новото щатно разписание, в което наред със съкращенията има и няколко нови разкрити бройки, дублиращи оставащи щатове, както и наличието на ненужно много шофьори – 5-има на брой, които не са пипнати.

В крайна сметка съветниците все пак насрочиха дата за конкурс за управител на ВиК. Той ще се проведе на 27 юли от 10.00 ч. Мнозинството съветници от ГЕРБ обаче подмениха цялата комисия, която трябва да избере новия  управител. Най-безцеремонно те изхвърлиха от председателския пост съветника от ВМРО Стоян Божинов и на негово място вкараха неизвестен експерт по ВиК, чието име не бе съобщено. Останалите членове на комисията са Александър Василев от „Движение 21“, Десислава Точева от ГЕРБ и адвокат Иво Стефанов.

Самата сесия вчера, от която отсъстваха 10 съветници, както и кметът Димитър Бръчков, мина доста лежерно. Живец в нея вкараха отново само съветниците от ВМРО Стоян Божинов и Кирил Стойков, както и председателят на градската партийна организация Борис Лазаров.

Божинов се поинтересува защо още не е получил акта за извършените СМР-та в с. Дрангово, поискан официално от него още в началото на април месец. Според съветника общината крие умишлено акта, защото в него има вписани извършени дейности, които никога не са били изпълнявани и затова са платени много пари. „Актът ми трябва, за да го пратя в прокуратурата, тъй като в него се съдържат данни за документни престъпления”, разясни съветникът на зам. кмета Минка Салагьорова, която като единствен представител на местната изпълнителна власт трябваше да поеме всички съветнически нападки.

Със същия любознателен тон Божинов се поинтересува защо не му се изпращат и отговорите на въпроса за образованието на назначения без конкурс директор на дирекция „Техническа инфраструктура, строителство и благоустройство” Костадин Стойков, както и за аварийното изкърпване на улиците в Петрич, за което общината е броила 47 716,71 лв. без ДДС.

Край на въпросника към отсъстващия кмет Д. Бръчков сложи Б. Лазаров, който подсети изпълнителната власт, че ВМРО още чака отговор за въпросното видеонаблюдение на спортната зала, което се изчерпва с една камера, за която са платени 36 000 лв. от общата стойност на поръчката 58 900 лв. по договор, сключен от бившия зам. кмет  Христо Георгиев с якорудска фирма.

„Имаме информация, че от Христо Георгиев общината е ощетена с 200 000 лв. Не излиза ли малко скъпичко този „меден месец“ между Христо Георгиев и Петър Бръчков! Ние от ВМРО бяхме доста толерантни към настоящия кмет, подведени от предизборните му обещания за прозрачност в управлението и работа само в името на петричани. Вече е късно”, обяви Лазаров.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *