ВМРО с рекорд в Сандански

В Сандански ВМРО постигна най-висок изборен резултат от цялата страна и за втори път в рамките на година и половина войводите пребориха герберите в курортната община. Правото си на глас са упражнили 19 719 гласоподаватели, което прави 55.6 процента активност на провелите се на 4 април парламентарни избори. ВМРО получи подкрепата на 4750 от 35 500 гласоподаватели в общината. На второ място остана ПП ГЕРБ с 4527 гласа. Трета политическа сила в община Сандански е партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”, за която са гласували 3120 души. На четвърто място са социалистите, които получиха 2811 гласа. След тях са „Демократична България” с 800 гласа, коалицията на Мая Манолова “Мутри вън” – със 700 гласа.

Това е втора поредна победа на ВМРО в Сандански. На втория тур на последните кметски избори войводите успяха да съберат 9447 гласа, 51.50 процента от гласоподавателите им гласуваха доверие и кандидатът им Атанас Стоянов спечели битката за кмет срещу кандидата на ГЕРБ Кирил Котев, за когото гласуваха 8680 души.

Тотално отстъпление от последните избори за народни избраници регистрираха от БСП в Сандански. През 2017 г. червените получиха подкрепата на 4200 избиратели, сега – на едва 2811. Отстъпление записаха и от ДПС, те получиха 300 гласа в община Сандански, а на предходните парламентарни избори бяха подкрепени от 660 гласоподаватели. 

На проведените завчера избори 250 избиратели от община Сандански са зачеркнали в интегралната бюлетина, че не подкрепят нито една от партиите и коалициите.

На фона на получените гласове се очертава община Сандански да няма свой депутат в 45-ото народно събрание. Причината е, че нито един от 15-те кандидати за депутати не успя да пренареди листата на партията, в която е включен.

С най-висок преференциален вот е кандидат-депутатът от ГЕРБ и общински координатор на партията Стоян Стоев. Той е получил близо 3000 преференции само в община Сандански, а в областта за него са гласували 4700 души. След него по преференции е кандидатът за депутат от БСП Младен Тимчев. Той е събрал в община Сандански около 1100 преференции. Кандидатът на ВМРО адвокат Иван Чолаков е с 800 преференции.

Изборите в Сандански преминаха спокойно, проблемът обаче дойде след изборния ден. Членовете на СИК-овете от община Сандански чакаха часове наред, за да предадат изборните бюлетини. Заради забавяне на секциите в кв. „Изгрев”, ромския квартал, се забавило пътуването до РИК в Благоевград. От 12.00 ч. до 15.30 часа вчера се наложило членовете на комисиите да чакат чинно, за да предадат изборните протоколи. 

„За първи път пътувам с комисия, за да предадем изборните резултати в РИК, и ще ми е и последен”, каза Мария Стоянова.

СИК-овете в община Сандански бяха последни от колегите им от 15 -те общини в Благоевградска област. „Гледката беше ужасяваща. В ранните часове десетки залягаха по пода в залата, други останахме да спим в автобусите. Те бяха отоплени и поне не мръзнахме навън”, сподели Люси Атанасова.

ЛИДИЯ МАНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *