ВНИМАВАЙТЕ КАКВО ПУБЛИКУВАТЕ В ИНТЕРНЕТ! Професорка скандализира колегите си с пост във Фейсбук: Искам да съм свиня, а не ръководител катедра…

Направих простотия, за което съжалявам, призна проф. д-р Е. Бояджиева

Ръководителят на катедра „Германистика и романистика“ към Филологическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград проф. д-р Елисавета Бояджиева скандализира академичната общност с пост в социалните мрежи. Тя публикува в личния си Фейсбук поздрав по случай Годината на Свинята /глигана/ според китайския календар, който шокира нейни колеги. Ето какво написа шефката на катедра:

„Искам да съм свиня, а не ръководител катедра! Искам кочина, а не кабинет! Искам да грухтя, а не да сипя мъдри мисли! Искам да квича, а не да слушам квиченето на всички, „по-равни“ от мен! Искам някой да ми пълни копанката и да не ми я рита! Искам да съм егоистична и самодоволна свиня – поне за ден-два. Ммм даа…Честита Година на СВИНЯТА!“ – гласи постът на проф. Бояджиева, придружен с талисман за 2019 г. – колаж на блажено излегнало се прасе, пременено с коледна шапка и гащи.

Написаното от шефката на основното звено, меко казано, възмути преподаватели. Някои бяха категорични, че подобно изказване си е за университетската комисия по академична етика, на която според информацията, качена на сайта на ЮЗУ, член е и самата проф. Бояджиева.

„Какво да кажем, публикуваното действително е скандално. Човек, още повече преподавател, трябва много да внимава и да прецизира това, което качва във Фейсбук, било то и в личния му профил. Нали с поведението си самите ние даваме пример на студентите“, коментираха преподаватели, в това число и професори, които са по-високо в йерархията от проф. Бояджиева.

От ръководството на университета не коментираха случая, а репортер на „Струма“ отиде при автора на публикацията.

„Да, написах го, и какво от това! Да, искам да съм свиня, ама не мога!”, започна разговора проф. Бояджиева, опитвайки се да демонстрира липса на притеснение. Тя изрази мнение, че Фейсбук не е за хора без чувство за хумор, искала да се пошегува и да честити китайската Нова година на приятелите си. По думите й постът бил шега и циркулирал в публичното пространство от 40 години.

Относно негативните реакции и коментари, че трябва да се намеси дори етичната комисия, шефката на катедрата бе категорична: „Какви негативни коментари. Не съм видяла такива. Напротив, коментарите на приятелите ми са много готини“.

Все пак проф. Бояджиева призна, че шефът й се обадил и тя махнала поста, но за съжаление оставали следи.

„Всеки човек прави в живота си простотии и аз направих такава, за което съжалявам. Повече няма да се повтори”, каза накрая проф. Бояджиева.

Тя преподава в ЮЗУ повече от 20 години, води дисциплини като „Култура на страните на британската общност” „Сематика”, „Британско старознаене”. Втори мандат /от по 4 години/ ръководи една от най-стратегическите катедри на университета, обезпечаваща чуждоезиковата подготовка на редица бакалавърски, магистърски и докторантски програми на ЮЗУ.

Около името й се разшумя в началото на миналата година, когато бе обявен конкурс за професор по общо и сравнително езикознание (морфосинтаксис на английски език) в ЮЗУ и тя бе единствен кандидат. По повод на това десет членове на академичната общност на англицистите в България от 3 университета – Софийския, НБУ и Шуменския, изпратиха открито писмо до просветния министър Красимир Вълчев, в което пишеше: “Доц. д-р Бояджиева е известна в академичната общност с това, че при всеки неин опит да се хабилитира е регистрирано плагиатство”. През 1999 г. Бояджиева не става доцент поради съмнения за плагиатство и заради констатирано слабо владеене на английски език, обясняват англицистите. Въпреки това Е. Бояджиева става доцент по общо и сравнително езикознание през 2005. През 2011 г. кандидатства за професорско място в „Английска филология”, но конкурсът пропада, въпреки че Бояджиева е единствен кандидат – отново заради съмнения за плагиатство, пише в писмото, подписано от проф. дфн Татяна Стойчева, проф. д-р Мира Ковачева, проф. д-р Владимир Трендафилов от СУ „Св. Климент Охридски“, проф. д-р Румяна Тодорова от ШУ „Епископ Константин Преславски“, доценти и главни асистенти. Тогава от ЮЗУ обясниха, че университетът не е компетентен орган и не може да се произнесе има ли плагиатство или не. Това трябва да направи съответното научно жури по конкурс за заемане на академичната длъжност, но подобно становище, доказващо плагиатство, няма. От миналата година Е. Бояджиева е професор.

ЕКИП „СТРУМА”

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

4 Коментара

 1. академик, професор, д.н.

  Съвсем откровена си е женката – не само иска, ами наистина си е истинска СВИНЯ, и то много повече, отколкото измислен “професор”, каквито са практически всички самопроизвели се “професори” в този ПУЦ, окупирали ръководните места. По-добре сложете Баруков за шеф и го направете “академик” на ЮЗУ-то, защото с неговия английски бие тази самозвана плагиатка. А нивото на компетентност в този т.нар. “университет” прозира отвсякъде, щом не признават професорски длъжности на други легитимни университетие, и то с преподаване на чужди езици, а произвеждат такива свински недоразумения, отречени от компетентната академична общонст. Ако преместят и АУБГ в Пловдив, както се чува, градът съвсем ще умре с тези посредствени провинциални, световно неизвестни, “професори”!

  Отговор
  1. рецензент

   Вероятно става дума за евродУпетата БарЕков, но печатни грешки са допустими…

   Отговор
 2. Прочел

  А сега си задайте въпрос защо ЮЗУ няма награда като Университет на годината? Дори Русе има награда…

  Отговор
  1. Бай Хой

   Не се коси, тази година има голям шанс да получи награда за Университет на свинята!

   Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *