HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ВНИМАНИЕ, ДАМИ! Опасните странични ефекти на коламаската

Депилацията с коламаска повече от пет години може да провокира тежки алергии, да се появят подкожни косми под мишниците и други вдлъбнатини по тялото, които да образуват мастна тъкан.

Макар и много ефикасен, този традиционен начин за отстраняване на окосмяването има твърде много странични ефекти, ако се практикува по-продължително време.

Кървенето и порязването са най-честите наранявания най-вече в областта на бикини-зоната. Макар и по-рядко срещани, алергиите също са неприятно последствие. Самата смола не отключва алергените, а примесите в нея. Затова, ако ще ползвате коламаска за първи път, нанесете малко на китката си, за да проверите дали не сте алергични.

При продължителна употреба с годините кожата губи еластичност, тя се отпуска и изтънява. Нерядко дори потъмнява, когато се ползва вариантът гореща маска. Хематомите от рязкото дърпане на космите са болезнени и характерни при светлите жени. Този тип депилация не е за предпочитане през лятото, особено преди море или плажа край басейна, тъй като коламаската раздразва кожата. В комбинация със слънчевите лъчи е възможна появата на червени раздразнени и болезнени участъци. Когато купувате коламаска или отивате при козметик, проверявайте съставките. Ако в тях има такива, към които сте алергични, не се подлагайте на процедурата.

Съвременните методи като лазерна и фотоепилация са подходящи за практикуване във всички сезони, стига да става дума за области, които не се излагат на слънце или солариум, казват дерматолозите. Не всеки има време, пък и средства да ходи редовно на козметик. Индустрията предлага широка гама от продукти, тип коламаска, подходящи за прилагане и у дома. Има няколко трика за бързо и сравнително безболезнено обезкосмяване.

Уверете се, че държите кожата изпъната, докато дърпате коламаската, така ще намалите болката и зачервяването.

Използвайте восък за чувствителна кожа или крем депилатоар. Не нанасяйте продукта на едно и също място повече от два пъти, тъй като това може да зачерви и възпали кожата ви. След обезкосмяването нанесете продукт за охлаждане директно по цялата зона, където има зачервяване и възпаление на кожата. Ако нямате лосион или спрей за успокояване на раздразнена кожа, можете да забъркате набързо овесена каша от овесени ядки и вода и да наложите повредените участъци с нея за около 10 минути. Настърганият картоф има също много добър ефект.

Тривиално средство за отстраняване на сърбежа и болката веднага след обезкосмяването е парчето лед, което потушава възпалението. Ледът подпомага затварянето на порите, които са били принудително отворени по време на коламаската. Така се намалява и рискът от инфекция.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *