ВНИМАНИЕ! Европейски учени: Ибупрофен и диклофенак опасни за сърцето!

Широкоразпространените обезболяващи и температуропонижаващи средства рязко повишават риска от внезапно спиране на сърцето. Европейски учени са анализирали честотата на случаите на спиране на сърцето и връзката им с употребата на нестероидни противовъзпалителни препарати, пише ПИК. За най-разпространения сред тях – диклофенак, за чиято забрана се говори отдавна, до ден днешен се твърди, че е безопасен. Изследването на европейските учени е публикувано в European Heart Journal – Cardiovascular Pharmacotherapy.
Изследователите са проучили всички случаи на спиране на сърцето за нехоспитализирани лица, станали в Дания през 2001–2010 г. Техният брой е 28 947. При 3376 от случаите жертвите са приемали нестероидни противовъзпалителни препарати в продължение на 30 дни преди инцидента. Употребявалите диклофенак, са показали 50 процента по-голям риск от спиране на сърцето, отколкото други лица от тяхната възрастова група. Приемалите ибупрофен са с вероятност за спиране на сърцето към 31 процента.
Картината за прием на други нестероидни противовъзпалителни препарати не е била така очевидна. Приемът на напроксен (влиза в пенталгин) е показал 29 процента риск от спиране на сърцето, целекоксиб – 13 процента, а рофекоксиб – 28 процента.
Все пак, уточнява изданието, цитирано от Лайф.ру, данните не могат да претендират за абсолютно достоверност, тъй като статистиката не засяга много хора.
Конкретният механизъм, заради който диклофенак и ибупрофен са нарочени, че повишават риска от спиране на сърцето, не е напълно изяснен. Той е свърдан с комплексния характер на двата препарата. Те оказват влияние и на свиването на съдовете, и на скоростта на натрупването на тромбоцити в тях. Двата фактора повишават натоварването на сърцето. Смята се, че диклофенака, може да има рискова доза в това отношение. Същото се отнася и за ибупрофена – не е желателно да се употребява в големи дози. Обикновено за такива се смятат дози от 2,4 грама, но и този въпрос не е изяснен напълно.

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *