Внимание! Зеленият чай е опасен

Зеленият чай се счита за по-здравословна напитка от чернс, но не трябва да се злоупотребява с него. Факт е, че съдържанието на кофеин и теофилин в зеления чай е по-високо, отколкото в черния – това са веществата, които осигуряват яркото му засилващо действие.

Също, чаша силен зелен чай съдържа около 10% от общата дневна доза магнезий, както и микроелементи като калий, алуминий, барий, манган, цинк, стронций и др. Всички те са полезни само в разумни количества.


Повече от 5-6 чаши слабо сварен зелен чай на ден не трябва да се пие, в противен случай човек може да получи повиши кръвното си налягане. Тези, които обичат силно сварения чай, трябва да ограничат употребата на 3-4 чаши на ден.

Хипертоничните пациенти и пациентите с атеросклероза в острия стадий напълно трябва да се откажат от зеления чай: кофеинът стимулира нервната система. Това причинява свиване на кръвоносните съдове на главата, което е предвестник на инсулт.

Резултат с изображение за зелен чай


Силният зелен чай може да навреди и на бременните жени, страдащи от мигрена и язви. Последното се дължи на наличието в зеления чай на антиоксидантния епигалокатехин-3-галат, към който язвите са особено чувствителни. За да се намали вредата, чайът може да се разреди с мляко – това намалява неговото въздействие върху стените на стомаха и намалява стимулирането на производството на стомашна киселина, пише zdrave.to.

Лекарите съветват хората, които са склонни към безсъние, да се откажат от зеления чай поне 4-5 часа преди лягане, в противен случай рискуват да се въртят в леглото до сутринта. Внимателно трябва да се приема и зеления чай от хора с бъбречни заболявания: теофилин и теобромин, присъстващи в тази напитка, имат диуретичен ефект.


Ползи от зеления чай, разбира се, има. Съдържащите се в него антиоксиданти инхибират развитието на тумори и до известна степен намаляват вероятността от развитие на рак.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *