HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ВНИМАНИЕ, ОПАСНОСТ! Обществени чешми в Пернишко бълват вода с бактерии

От 4 обществени чешми в Пернишко тече вода с бактерии, са установили при изследвания инспекторите от Регионалната здравна инспекция. Във водата на чешмите в центъра на радомирските села Жедна и Расник има наличие на ешерихия коли над допустимите норми. Колиформи са открити и в частен дом в село Дебели лаг. Бактерията клостридиум перфрингенс пък е открита във водата, която тече от чешмата в центъра на трънското село Милкьовци. Колиформи има и в брезнишката „Шарена чешма“.

Намерените бактерии водят до стомашно-чревни смущения. Затова от Регионалната здравна инспекция са връчили предписания на ВиК за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки. Те включват осъществяването на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки. Отклоненията са открити във взетите проби от чешми в петте населени места във времето от 19 до 25 юни.

От изследваните проби в 14 населени места в областта не са установени проблеми, които да изискват намесата на здравното министерство и Националния център по обществено здраве за анализи, твърдят от здравната инспекция. Все още не са готови резултатите от изпратените за радиологичен анализ през май проби от трънското село Зелениград, където бяха открити повишени стойности на алфа активност в питейната вода.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *