HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Внимание! Тежък вирус сменя грипа, кашляме 4 седмици

Вирус с четири седмици кашлица сменя грипа и ни вади от строя, а разстройство и температура повалят децата на легло за няколко дни. В момента се вихрят няколко десетки зарази, предупреди главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев пред “Телеграф”.
“В преходен период сме между грипа и чревните летни инфекции. По това време на годината циркулират различни респираторни заболявания със сходни симптоми”, обяснява специалистът.

Справка показва, че щамовете “Хонконг” и “Калифорния” вече не ни разболяват. От 10 проби няма нито една положителна за грип. За сметка на това по над 3000 души на седмица се разболяват от вируси. Най-много болни има сред децата до 4 години. „Хората в по-активна възраст често карат болестта на крак и не търсят лекарска помощ. Други обаче се чувстват отпаднали и им се налага да останат за ден-два вкъщи. Това състояние обаче не е като при грипа, то минава доста по-леко и без усложнения“, обяснява д-р Кунчев.

По-малките обаче изкарват тежко вирусите. Доказателство за това е препълненото детско отделение в Инфекциозна болница. В същото време продължават да се регистрират нови случаи на варицела в забавачките. От началото на годината са регистрирани близо 6000. Само през миналата седмица варицелата е довела до 260 дихателни инфекции в столицата. Скарлатина пък е поразила почти 800 души.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *