Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019

Внучката на главната сестра в МБАЛ – Разлог В. Лагадинова – Мартина, със злато по скално катерене в Австрия

Внучката на главната сестра на МБАЛ – Разлог Ваня Лагадинова – Мартина Бангеева, спечели златото на провелото се в Имст, Австрия, състезание по спортно катерене Youth Colour Climbing Festival, което е едно от най-популярните в света. Младата надежда, която е част от националния отбор на България и тренира в клуба по катерене на НСА, представи достойно страната ни и грабна златния медал при момичетата до 14 години, като успя да пребори конкуренция от 61 състезателки от цял свят.

Надпреварата бе в дисциплина „Трудност“, в групи до 12 и до 14 години, като в квалификацията децата катериха 6 маршрута, а на финала за първите 20 състезатели – 2 маршрута. В състезанието в двете възрастови групи участие взеха рекорден брой състезатели – над 200 деца от 15 страни.

Мартина е сред най-добрите състезателки на страната ни и има спечелени редица медали и призови места. Това е трето отличие на младата надежда от Youth Colour Climbing Festival. Миналата година тя финишира трета, а преди две години отново стана първа в своята възрастова група. През 2017 година спечели златото в трите международни състезания за деца до 14 години в Имст и Петцен, Австрия, и Арко, Италия. През 2018 година в комплексното класиране от 5-те кръга на Интеррегионалната купа Alps-Adriatic iRCC тя завоюва второ място. Марти е и държавен шампион във всички дисциплини – скорост, трудност и болдър, и носител на купа „България” за 2018 година.

Мартина не е единственият спортист в семейството. Нейната майка е Мария Шпицер – световна шампионка в синхронното плуване от 90-те години и носител на редица световни и европейски титли. В момента има клуб по водна аеробика. Бащата Петър Бангеев също е бивш състезател в бойните спортове и треньор по бокс. 

Наред със спортните си постижения Мартина е и отлична ученичка и тази година завърши шести клас.

Поредното й постижение донесе огромна радост и гордост и за роднините й в Разлог, най-вече за баба й – главната сестра на болницата Ваня Лагадинова, и дядо й инж. Йордан Бангеев, който е бивш директор на Горско стопанство – Разлог.

„Изключително сме горди и радостни от постиженията и на двете ни внучки – Мартина и Магдалена, която е по-голямата. Тя също има много отличия в спорта и е носител на световна купа по естетическа гимнастика. Отлични ученички са, много постоянни и упорити, и преследват мечтите си”, изрази радостта си щастливата баба Ваня, която сподели, че покрай училището, тренировките и честите пътувания двете идват все по-рядко в Разлог.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *