Водата в Перник се губи по тръбите, загубите са огромни

Вече денонощие Перник е на воден режим. От снощи на такъв минаха също Ловеч и Плевен. Официалната причина за всичко са сухите лято и есен, но хората подозират, че човешки пропуск е довел до кризата в миньорския град. Утре в града ще протестират.

“За мен причините са комплексни – природни, инфраструктурни и човешки. Последните месеци нямаше нормални валежи, за да се поддържа нормален баланс. Инфраструктурата във ВиК дружествата, не само в Перник, е стара и амортизирана”, посочи бившият директор на Гражданска защита Андрей Иванов в “България сутрин”.

По думите му вината за това касае човешкия фактор. Не можело да се борим срещу природата, но в последните 50-60 г. амортизираните участъци, които подлежали на замяна, не били подменяни поради липса на финанси.

“В Перник загубите на вода са огромни и ги плащаме всички ние”, посочи още той за Bulgaria ON AIR.

Всеки язовир има санитарен минимум, под който водата е неизползваема. По думите на Иванов този на водоема в Перник е малко над 2 млн. куб./метра. В момента се лансирала тезата, че обем от около 5 млн. куб./метра вода ще е достатъчен до април. Месечно обаче нужните за водоснабдяване разходват около 1 милион куб./метра вода, което означавало, че след януари-февруари наличният в момента обем може да бъде изчерпан и да се стигне до безводие, ако природата не е благосклонна.

“Всяко ВиК дружество има сондажни кладенци, правени преди 50-60 г., предвидени точно за такива случаи. Има много населени места у нас, които целогодишно са на воден режим”, подчерта още събеседникът.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *