ВОДЕН УЖАС! Бедственото положение в областите Смолян и Кърджали остава

Ситуацията в областите Смолян и Кърджали все още е критична, няма място за паника. Това заяви на извънреден брифинг по повод обявеното бедствено положение в община Смолян заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, съобщава радио Фокус-Смолян.

На брифинга присъстваха и областният управител на Смолян Недялко Славов, кметът на Смолян Николай Мелемов, директорът на Областната дирекция на МВР – Смолян ст. комисар Николай Димов и директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Симеон Цървуланов.

Балабанов каза, че се предприемат превантивни действия със заповед на премиера, за да се подготвят институциите, а не да се действа постфактум, след като ситуацията стане сериозна.

Всички служители на полицията и пожарната са на работа и следят ситуацията, за да може, ако се наложи, да се евакуират хора, но няма такава необходимост и няма място за паника.

Заместник-министър Балабанов припомни, че от вчера от 19:00 часа е усложнена обстановката и в тази връзка кметът на Смолян е обявил бедственото положение.

„Сега не е трагично положението. Трагичен е инцидентът с гражданина на село Долен, който загина нелепо при срутването на земната маса, за което изказвам искрени съболезнование на близките“, коментира Балабанов.

Той призова ловците, туристите и всички останали да не излизат днес в планините, за да не се допусне друг нелеп инцидент.

Заместник-министърът подчерта, че в област Смолян институциите се борят с дъждовете и проблемите, които създават всяка пролет и есен и са добре специализирани и мотивирани.

„Обстановката не е толкова трагична, Агенция „Пътна инфраструктура” почиства своевременно свлачища и срутища. Реките снощи бяха до критично ниво, но в момента не са в такова, голям е водосборът тук, но и оттокът е голям и така обстановката вече е по-спокойна. Природата обаче може да поднесе изненади, затова където е нужно се изпращат още екипи и патрули с една единствена цел да се изведат хора, ако се наложи и да се спасят човешки животи. Всичко друго е второстепенно, но и почистването на пътища върви добре, няма села без електричество“, обобщи  Балабанов.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *